Najnowsze trendy kulinarne. Co jest modne w gastronomii?

Gastronomia jest dynamiczną branżą, w której dużo się dzieje. Systematycznie pojawiają się jakieś nowości związane z jedzeniem i warto być tego świadomym. Jakie trendy kulinarne są obecnie na topie? Przedstawiamy inspiracje na ten rok!

Jakie są trendy w gastronomii w 2024?

Najnowsze trendy w gastronomii to między innymi comfort food, czyli jedzenie, po którego spożyciu momentalnie poprawia się nastrój. Wciąż na topie, bo już od dobrych kilku sezonów, jest także kuchnia wegańska i wegetariańska. Popularnością cieszą się również dania pikantne, potrawy z nietypowych składników oraz przepisy kuchni polskiej w nowej odsłonie. Z racji rosnącej świadomości konsumentów temacie zdrowego żywienia pojawia się także moda na gotowanie „bez”, np. glutenu, nabiału czy cukru.

pizza we wrocławiu

Trendy kulinarne i inspiracje, które warto znać

1. Comfort food

Jakie są trendy kulinarne na ten rok? Podobnie jak w poprzednim, będzie modne jedzenie produktów poprawiających samopoczucie. Mowa o tzw. comfort food, które dla każdego jest czymś innym. Dla jednych może to być pizza, burgery czy inne wysokokaloryczne dania spożywane „od święta”, a dla innych zdrowe przekąski, takie jak gorzka czekolada, daktyle czy orzechy. Ważne, żeby po ich zjedzeniu czuło się lepiej 😉

2. Kuchnia wegańska i wegetariańska

Trendy w gastronomii wciąż będą opierać się na kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Obecnie coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia produktów odzwierzęcych nie tyle z powodu przekonań osobistych, ile z powodu złej jakości dostępnego obecnie mięsa. Przekłada się to nie tylko na pojawienie się jego roślinnych substytutów w sklepach, ale także na poszerzenie ofert restauracji, w których częściej można znaleźć dania bezmięsne. Te kulinarne inspiracje wzięła pod uwagę Pizzeria Muzyczna, włączając do swojego menu wiele pysznych pizz wegetariańskich. Najlepsza pizza we Wrocławiu może więc z powodzeniem nie posiadać składników pochodzenia zwierzęcego. Zapraszamy do składania zamówień!

3. Pikantne smaki

Nowości kulinarne, o których będzie teraz głośno, to między innymi specjalna odmiana papryczek, zwana kalabryjskim chili. Uprawia się ją we Włoszech i ma średni poziom ostrości wynoszący od 25 do 40 tys. jednostek w skali Scoville’a. Jest więc dużo ostrzejsza (ok. kilkunastu razy) od popularnych papryczek jalapeño! Co te trendy kulinarne będą oznaczać dla gastronomii? Klienci wyrażą gotowość na odkrywanie pikantnych smaków, czemu warto wyjść naprzeciw. W Muzycznej mamy aż kilka rodzajów ostrych pizz – zachęcamy do spróbowania Hard Rock, Progressive czy Heavy Metal.

4. Nietypowe połączenia składników

Kulinarne inspiracje na ten rok wiele osób mogą zaskoczyć. Modne będą bowiem nieoczywiste połączenia smaków, które do tej pory uchodziły za dość kontrowersyjne. Wszystko stanie się dozwolone, a kucharze czerpać będą inspiracje z różnych obszarów geograficznych i kultur. Jako że w Pizzerii Muzycznej wyznaczamy nowe trendy w gastronomii, już od jakiegoś czasu serwujemy pizzę z nietypowymi dodatkami. Połączenie gyrosa z oliwkami? A może sera wędzonego z kurkami? My nie boimy się eksperymentów, co daje zawsze świetne rezultaty – dlatego według wielu to właśnie u nas zjesz najlepszą pizzę we Wrocławiu. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i przekonania się o tym!

5. Gotowanie „bez”

Nowe trendy w gastronomii i żywieniu opierać się będą na wykluczeniu – laktozy, glutenu, alergenów, czy cukrów. Obecnie wzrasta świadomość na temat różnego rodzaju nietolerancji pokarmowych czy szkodliwości niektórych produktów, co wyraża się poprzez potrzeby konsumentów. Chcąc je zaspokoić, lokale gastronomiczne i sklepy coraz częściej dostosowują swoją ofertę do ich wymagań oraz informują o składzie poszczególnych dań. Sprawdź, jakie alergeny ma pizza.

6. Polska kuchnia inaczej

Ostatnio coraz częściej kulinarne inspiracje czerpie się z kuchni polskiej. Nadeszła pora na powrót do korzeni, ale w nieco innej odsłonie. Tradycyjne polskie dania są modyfikowane, a efekty tych eksperymentów potrafią zaskakiwać. Na nieco szaleństwa pozwolili sobie pizzaiolo z Pizzerii Muzycznej, łącząc słynne danie kuchni włoskiej z ogórkiem kiszonym czy oscypkiem. Tego trzeba spróbować!