Cechy dobrego pizzaiolo

Pizza jest ulubioną potrawą wielu z nas. Gdy rozkoszujemy się tym pysznym daniem, często nie zdajemy sobie jednak sprawy, kto je przygotował. Okazuje się, że za wszystko odpowiada pizzaiolo, czyli kucharz specjalizujący się w robieniu pizzy. Zna on dokładne proporcje ciasta i kompozycje składników, a w razie potrzeby improwizuje, tworząc nowe, zaskakujące połączenia smakowe. Wie, ile czasu musi piec pizzę, aby wyszła z pieca miękka w środku oraz chrupiąca na brzegach – to znaczy idealna! Jakie cechy powinien mieć dobry kucharz pizzer? Podpowiadamy!

Co to pizzaiolo?

Nie co, tylko kto! Pizzaiolo to kucharz zajmujący się robieniem pizzy zgodnie z życzeniami klientów. Do jego podstawowych zadań należy przygotowywanie ciasta, sosu i składników, a także obsługa specjalistycznego pieca. Jest więc w pełni odpowiedzialny za ostateczny smak i wygląd serwowanego dania.

Praca pizzera należy do bardzo wymagających choćby ze względu na trudne warunki – wysokie temperatury czy unoszącą się w powietrzu mąkę. Szybkie tempo przygotowywania i pieczenia potraw wymaga od niego nieustannego skupienia, a niewielki błąd może skutkować zmarnowaniem potrawy. Z racji tego powinien posiadać pewne predyspozycje, dzięki którym będzie wykonywał swoją pracę na odpowiednim poziomie. Przedstawiamy cechy dobrego pizzaiolo!

1. Organizacja czasu pracy

Mając do zrobienia kilka różnych pizz jednocześnie, pizzaiolo musi właściwie rozplanować realizację poszczególnych zamówień, tak aby móc wydać je na czas oraz w należytej kolejności. Umiejętne zarządzania swoim czasem ma znacznie zarówno podczas wydawania posiłków w restauracji, jak i na wynos – w końcu głodni klienci nie wybaczają nawet siedząc w domowym zaciszu 😉

2. Wyczucie smaku i fantazja

Praca pizzaiolo wymaga także wyczucia smaku. Chcąc zaserwować klientom wyśmienitą pizzę, musi on harmonijnie łączyć ze sobą wszystkie składniki, tworząc nieoczywiste połączenia. W końcu nie sztuką jest zaserwować danie takie jak wszyscy, a pokazać coś zupełnie nowego, zaskakującego. Dlatego też Pizzeria Muzyczna oferuje wiele pizz z niestandardowymi składnikami – aby się o tym przekonać, wystarczy sprawdzić nasze menu.

3. Umiejętność pracy w zespole

Przygotowywanie pizzy to złożony proces, który często wiąże się z zaangażowaniem kilku osób. Dobry kucharz pizzer powinien więc umieć współpracować z innymi, tak aby zamiast sobie nawzajem przeszkadzać, zespół wzajemnie się uzupełniał. W Muzycznej wszyscy pracownicy rozumieją się doskonale, co widać na filmikach na naszym kanale Yotube 😉

4. Dbanie o porządek

Praca pizzaiolo to nie tylko gotowanie, ale także dbanie o czystość. W końcu restauracja uporządkowana według zasad BHP jest kluczem do zadowolenia klientów. Zachowując wysokie standardy higieny, kucharz jest w stanie wyeliminować przypadki zakażenia bakteriami oraz choroby spowodowane podawaniem nieświeżego jedzenia.

5. Odporność na stres

Gdzie przechowywać pizzęW swojej pracy pizzaiolo mierzy się z wieloma wyzwaniami. Gdy okazuje się, że zabrakło jakiegoś składnika, albo pizza wyszła z pieca spalona – musi być opanowany i spróbować znaleźć rozwiązanie z sytuacji. Błędy zdarzają się każdemu, ale trzeba poradzić sobie z nimi z profesjonalizmem, na pierwszym miejscu stawiając zawsze satysfakcję klienta.

6. Wielozadaniowość

W większości restauracji pizzer nie zajmuje się tylko bieżącym robieniem pizzy. Jest odpowiedzialny także za składanie zamówień, przyjmowanie dostaw czy komponowanie nowych pozycji do menu. Ważne jest więc, aby potrafił zająć się wszystkimi zadaniami, które my powierzono, bez szkody dla samego gotowania – w końcu klienci oczekują zawsze pizzy na najwyższym poziomie.

7. Doświadczenie i wiedza

Przygotowywanie pizzy nie jest wcale taką prostą sprawą. Wymaga sprawnej ręki, wiedzy i doświadczenia, zdobytego na przestrzeni wielu lat pracy w gastronomii. Tytułu pizzaiolo nie zdobywa się od razu – trzeba przejść długą drogę, zanim można zyskać to miano.

Zastanawiasz się, gdzie pracuje pizzer? Wrocław jest Twoim miastem? Zajrzyj do Pizzerii Muzycznej we Wrocławiu! Nasz zespół składa się z doświadczonych kucharzy specjalizujących się w robieniu pizzy, którzy przygotują dla Ciebie to, co lubisz najbardziej. Pizza z kurkami, a może gyrosem? Zapoznaj się z menu Muzycznej i wybierz coś dla siebie!