Pizza – gluten, laktoza i inne alergeny. Czy pizzę mogą jeść osoby z alergią i nietolerancją pokarmową?

Alergia a pizza to temat, któremu warto przyjrzeć się nieco bliżej. W końcu w dzisiejszych czasach uczulenia i nietolerancje pokarmowe mnożą się jak grzyby po deszczu. W przypadku słynnego włoskiego dania w grę wchodzi naprawdę wiele składników, co sprawia, że naprawdę trudno jest odpowiedzieć na pytanie, jakie pizza ma alergeny. W poniższym artykule postaramy się jednak sprostać temu wyzwaniu. Jakie alergeny zawiera pizza?

Czy pizza uczula?

Wiele dań może potencjalnie uczulać, także pizza. Alergeny, czyli czynniki powodujące reakcję alergiczną są obecne w tej potrawie, dlatego osoby, które mają nadwrażliwy układ immunologiczny na określone substancje, powinny zachować szczególną ostrożność. W dalszej części tekstu przedstawimy najczęściej spotykane alergeny w pizzy.

Sprawdź też, jaki jest indeks glikemiczny pizzy i czy nadaje się dla diabetyków

Jakie alergeny zawiera pizza?

Z ciasta, sosu pomidorowego, sera oraz oregano składa się każda pizza. Alergeny występujące w wymienionych produktach to kolejno:

  • Ciasto – zboża, gluten;
  • Sos pomidorowy – śladowe ilości gorczycy, glutenu, mleka, jajek, sezamu, soi i selera;
  • Ser – mleko (w tym laktoza);
  • Oregano – jaja, gluten, soja, gorczyca, seler, mleko (w tym laktoza).

Powyższe składniki dotyczą klasycznej Margherity, a trzeba pamiętać, że na pizzy często ląduje także wiele innych dodatków. Do tych najpopularniejszych należą:

  • Boczek – zboża, gluten, soja, seler, gorczyca, mleko (w tym laktoza);
  • Feta – mleko (w tym laktoza);
  • Kabanos – soja, gluten, seler, mleko, gorczyca;
  • Krewetki – mięczaki, skorupiaki;
  • Kurczak – gluten, gorczyca, mleko, jaja, seler, soja, sezam, orzeszki ziemne;
  • Ogórek konserwowy – gluten, gorczyca, mleko, jaja, seler, soja, sezam, orzeszki ziemne;
  • Owoce morza – mięczaki, skorupiaki;
  • Salami – seler, soja, gorczyca, orzeszki ziemne, nasiona sezamu, gluten, jaja;
  • Parmezan – mleko;
  • Sery pleśniowe – mleko;
  • Szynka – soja, gluten, seler, mleko, gorczyca;
  • Tuńczyk – mięczaki, ryba, skorupiaki.

Oczywiście występowanie konkretnych alergenów zależy od pochodzenia danego produktu. Przykładowo nie w każdy kurczak będzie zawierał gluten, a salami orzeszki ziemne. Dlatego też przed złożeniem zamówienia warto dopytać się pracowników restauracji o szczegóły. Pizzeria Muzyczna zawsze udostępnia informacje o alergenach na życzenie klienta.

Przeczytaj też, jak powstaje pizza w Pizzerii Muzycznej

pomysł na kolację

Czy w pizzy jest gluten?

Czy pizza zawiera gluten? Mąką pszenna to podstawowy składnik ciasta na pizzę, a więc gluten występuje w niej w sporych ilościach, które mogą zaszkodzić osobom z alergią czy nietolerancją. Czy to oznacza, że muszą one całkowicie zrezygnować ze słynnego włoskiego dania? Niekoniecznie – da się zrobić wersję pozbawioną białek pszenicy. Pizza bez glutenu może być przygotowana na przykład na spodzie z mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej czy owsianej. Jednak w przypadku tego dania problematyczny jest nie tylko spód. Gluten często występuje też w sosie pomidorowym, dlatego lepiej przygotować go samemu niż kupić gotowy. Kolejnym aspektem są przyprawy – warto wybierać te pozbawione białek pszenicy. A czy ser mozzarella zawiera gluten? Tutaj można być spokojnym, ponieważ nabiał jest wolny od tego składnika.

Czy w cieście na pizzę jest mleko?

W niektórych przepisach na pizzę jest mleko. Tradycyjna włoska receptura nakazuje jednak, aby ciasto przygotować z samej mąki, wody, oliwy, soli i drożdży. Zamawiając pizzę w pizzerii, istnieje więc niewielkie ryzyko, że w jej spodzie będzie mleko – warto zawsze jednak dopytać.

Czy w pizzy jest laktoza?

Ser jest składnikiem, który zawiera każda pizza. Laktoza występuje we wszystkich jego rodzajach: między innymi w mozzarelli, goudzie czy parmezanie. Z tego powodu pizza potrafi być niebezpieczna dla osób z alergią lub nietolerancją pokarmową na cukier mleczny. Jednak nie oznacza to, że trzeba raz na zawsze się z nią pożegnać. Pizzę bez laktozy można przygotować samemu i zwykły ser zastąpić tym pozbawionym cukru mlecznego. A jeśli jest się uczulonym na gluten lub go nie toleruje, zamiast mąki pszennej warto sięgnąć po kukurydzianą, ryżową czy gryczaną. Wówczas powstanie pizza bez glutenu i laktozy.