Pizzochrony, czyli akcesoria, które umożliwiają dowóz pizzy do domu
Choć pizza jest niezwykle popularnym daniem już od jakiegoś czasu, kartonowe pudełka na pizzę wymyślono stosunkowo niedawno. Jak zatem sprzedawano ten pyszny wypiek na wynos przez ostatnie lata? Do czego służą tzw. pizzochrony? Wszystkie odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym tekście.
Jak kiedyś sprzedawano pizzę na wynos?
Historia pizzy sięga czasów starożytnej Grecji i w tym tekście nie będziemy jej przytaczać – pisaliśmy o tym tutaj. Tymczasem skoncentrujmy się na tym, jak przebiegał proces dowozu tego słynnego placka, ponieważ zasadniczo był on serwowany na wynos już w XIX wieku, głównie na terenie Włoch. Chyba jasne jest, że w tamtych czasach pizzy nie zamawiano przez telefon, a kartonowe pudełka na pizzę jeszcze nie zostały wynalezione. W związku z tym to danie było sprzedawane przez ulicznych handlarzy na stoiskach z ciepłym pieczywem oraz pizzą. Świeże placki przechowywali w miedzianych pojemnikach, aby nie utraciły one swojego smaku oraz pozostały gorące. Pizza oferowana w ten sposób trafiała do przechodniów, a często również do zakładów pracy.
Opakowania na pizzę… z papieru
Jak wspomnieliśmy w tym artykule, pizza stanowi międzynarodowy fenomen głównie dzięki amerykańskiej popkulturze. Ten słynny placek w Stanach Zjednoczonych zyskał na popularności już w XX wieku. Sprzedawany był wtedy na wynos, ale na zimno i zawinięty w pół – przypominał więc bardziej calzone niż prawdziwą pizzę. Jako że kartony do pizzy zostały wynalezione dopiero znacznie później, wypiek zamykano w zwykłe, papierowe opakowania, które nie trzymały ciepła. Prawdziwy boom na pizzę wśród amerykanów nastąpił jednak dopiero po drugiej wojnie światowej, kiedy tamtejsi żołnierze wrócili z europejskiego frontu i zapragnęli raczyć się tym pysznym daniem także w swoim kraju. Z tego powodu do Stanów Zjednoczonych przybyły mniejszości włoskie i zaczęły powstawać pierwsze pizzerie. Doprowadziło to do wykształcenia się modelu zamawiania placka przez telefon, ale opakowania na pizzę dalej były wykonane z papieru. Skutecznie chroniły wypiek, ale nie pozwalały na jego praktyczny transport w dużych ilościach.
Praktyczne kartonowe pudełka na pizzę
Pudełka na pizzę znane dziś zostały wynalezione przez sieć amerykańskich pizzerii „Dominos”. Pracownicy tego lokalu wpadli na pomysł, aby wykonać je z kartonu i wyposażyć w małe dziurki wentylacyjne, co pozwoli utrzymać placek gorący przez długi czas. To także dzięki nim nowoczesne kartony do pizzy cechuje kwadratowy kształt, który znacznie ułatwia proces dostawy i pozwala na zrealizowanie dużej ilości zamówień za jednym razem. Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na pytanie: „dlaczego pizza jest okrągła” czy „czemu kartony do pizzy mają kwadratowy kształt”, zapraszamy do zapoznania się z naszym poprzednim artykułem, w którym szeroko omawiamy te zagadnienia. W Pizzerii Muzycznej zależy nam na dostarczaniu zawsze ciepłych placków, dlatego nasze opakowania na pizzę są oczywiście kwadratowe. Posiadamy aż cztery pizzerie we Wrocławiu, dzięki czemu możemy dowozić pizzę szerokiemu gronu klientów, zawsze gorącą i smaczną. Aby dowiedzieć się, jak robimy ten pyszny wypiek krok po kroku, przejdź tutaj.
Stoliczek do pizzy – do czego służy?
Stoliczek w pizzy zapewne dla wielu osób stanowił zagadkę. Niektórzy przepuszczają, że jest to pewnego rodzaju podkładka pod sos. Jest to jednak błędne stwierdzenie, ponieważ tzw. pizzochron ma zupełnie inną funkcję. Czemu służy ten niewielkich rozmiarów gadżet? Wkłada się go do pudełka na pizzę, aby nie dopuścić do przyklejenia placka do wierzchu opakowania. Stoliczek do pizzy sprawia, że zachowuje ona swój okrągły kształt i wygląda atrakcyjnie, nawet wtedy, gdy dostawca ma do pokonania naprawdę długą trasę. Pizzochron został opracowany w Stanach Zjednoczonych przez Carmelę Vitale. Kobieta zarejestrowała swój wynalazek w urzędzie jako patent już w 1985 roku! Od tego czasu stoliczek do pizzy można znaleźć w większości opakowań na świecie. Koszt produkcji jednego gadżetu wynosi około 4 centy.