Pizza na śniadanie – nietypowy pomysł na rozpoczęcie dnia

Pizza na śniadanie? Okazuje się, że coraz więcej osób sięga po ten nietypowy pomysł na rozpoczęcie dnia. I nic dziwnego – połączenie chrupiącego ciasta, aromatycznego sosu pomidorowego oraz ulubionych dodatków jest nie tylko smacznym, ale i niezwykle sycącym pierwszym posiłkiem. W dodatku zdrowszym niż płatki na mleku!

Czy pizza jest zdrowsza od płatków na mleku?

Pizza na śniadanie – wbrew powszechnie przyjętej opinii – jest zdrowsza od płatków na mleku. Analiza, którą przeprowadziła amerykańska dietetyczka Chelsey Amer nie pozostawia w tym temacie żadnych wątpliwości. Zdaniem ekspertki od żywienia, przeciętnej wielkości kawałek pizzy oraz miska wypełniona płatkami zbożowymi z mlekiem mają niemal tyle samo kalorii. Jednak pierwsza opcja zawiera znacznie więcej białka i tłuszczu, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości praktycznie przez cały poranek. Trzeba jednak uważać na to, ile pizzy się zjada, a także ostrożnie dobierać dodatki. Jak twierdzi inna ceniona dietetyczka, Natalie Rizzo słynne włoskie danie w wersji z cienkim ciastem, pomidorami i serem, będzie świetnym wyborem na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Natomiast już dwa gigantyczne kawałki tzw. pizzy nowojorskiej już niekoniecznie. Zawierają one sporo tłuszczu (zwłaszcza szkodliwych tłuszczów nasyconych) i mają około 600 kcal.

Nasuwa się pytanie, co jest nie tak z płatkami? Przecież wiele osób podaje je dzieciom i wciąż słyszy się, że stanowią pełnowartościowy posiłek. Otóż zawierają one bardzo dużo węglowodanów prostych, które powodują szybki wzrost, a następnie spadek poziomu cukru we krwi. Energia powstała w wyniku ich zjedzenia nie wystarcza więc na długo, a człowiek szybko robi się głodny. Nie wspominając o tym, że cukier zawarty w płatkach śniadaniowych zwyczajnie szkodzi zdrowiu. A zawierają go sporo – osoba, która spożywa je codziennie, w ciągu roku dostarcza swojemu organizmowi aż 5 kg cukru!

Pizza z patelni na śniadanie

Pizza na śniadanie – dlaczego jest lepsza niż płatki na mleku?

Słynne włoskie danie jest źródłem wielu cennych pierwiastków. Wśród nich warto wymienić fosfor, odpowiedzialny za budowanie i wzmacnianie kości, a także selen o właściwościach antyoksydacyjnych. Witamin w pizzy również można znaleźć całkiem sporo. Zawiera witaminę A, D i C, a także witaminy z grupy B, m.in. B, B6, B9 oraz B12.

Czy można jeść pizzę na śniadanie?

Jak już zostało wspomniane, pizza na śniadanie to świetny pomysł. Aby zachowała swoje cenne właściwości, powinna być jednak świeża. Trzeba więc unikać tak zwanych fast foodów, wypełnionych konserwantami oraz polepszaczami smaku. Mowa zwłaszcza o słynnym włoskim daniu w wersji mrożonej, które można znaleźć w supermarketach. Najlepsza pizza na śniadanie to ta przygotowana samodzielnie lub zamówiona w dobrej pizzerii, np. wrocławskiej Pizzerii Muzycznej. Nasza restauracja opiera swoje menu wyłącznie na świeżych produktach sprowadzanych od lokalnych dostawców i wszystkie dania przygotowuje samodzielnie. Dzięki temu pizza ma wysoką jakość oraz smakuje wyśmienicie.

Jak zrobić pizzę na śniadanie?

Najzdrowsza jest samodzielnie przygotowana pizza na śniadanie. Przepis na to danie warto jednak trochę zmodyfikować, ponieważ rano mało kto ma czas na krzątanie się po kuchni. Ciekawą alternatywą dla piekarnika może być pizza z patelni na śniadanie. Jak ją przygotować? Najlepiej zacząć od zrobienia ciasta. W misce należy umieścić mąkę, ciepłą wodę, oliwę, sól, cukier i drożdże w odpowiednich proporcjach, połączyć składniki, a następnie wyrabiać je rękami przez 10 minut. Potem trzeba odstawić ciasto w misce przykryte wilgotną ściereczką na około godzinę (lub na całą noc, jeśli rano ma się mało czasu). W międzyczasie można przygotować sos pomidorowy oraz ulubione dodatki. Gdy minie godzina, przyjdzie pora, żeby przełożyć ciasto na nagrzaną i posmarowaną odrobiną oliwy patelnię. Należy trzymać je pod przykryciem na niskiej mocy palnika przez około 5 minut i następnie przewrócić na drugą stronę. W tym momencie powinno się też posmarować je sosem i ułożyć dodatki. Po 5 kolejnych minutach pod przykryciem pizza z patelni na śniadanie będzie gotowa!

A jeśli nie ma się czasu lub ochoty na gotowanie, można wykorzystać pozostałości słynnego włoskiego dania z poprzedniego dnia. Sprawdź, jak odgrzać pizzę, aby smakowała jak prosto z pizzerii.