Nie ma czegoś takiego jak za duża pizza, ale co zrobić, gdy nie zjesz całej naraz?

Kupując pizzę, często zjadamy pół i zastanawiamy się, co zrobić zresztą. Odpowiedź brzmi: zostawić! To danie można przecież schować do lodówki i cieszyć się jego pysznym smakiem już następnego dnia. Jak odgrzać pizzę, aby nie stała się gumowata oraz sucha? Przedstawiamy praktyczne wskazówki.

Pizza – co zrobić, jeśli nam zostanie?

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Mimo że często mamy do wyboru aż kilka rozmiarów pizz, zazwyczaj zamawiamy ten największy – po to, aby zaoszczędzić, ale również z czystego łakomstwa 😉 Prowadzi to do sytuacji, w której jemy tylko kilka kawałków i musimy zdecydować, co zrobić z pozostałymi. Jako że wyrzucaniu jedzenia mówimy stanowcze NIE, najlepszym wyjściem będzie schowanie pizzy do lodówki i jej odgrzanie następnego dnia. Jak przechowywać pizzę, żeby zachowała swój wyjątkowy smak oraz aromat? Czy lepiej podpiec pizzę w piekarniku, czy może w mikrofali? Przedstawiamy praktyczne sposoby na przechowywanie i odgrzewanie tego włoskiego przysmaku.

Gdzie przechowywać pizzę, aby zachowała smak?

Mimo że pizza smakuje najlepiej, gdy zjemy ją do dwóch godzin od otrzymania zamówienia, odpowiednio przetrzymywana zachowa świeżość jeszcze przez długi czas. Jak przechowywać pizzę, aby nie straciła swoich walorów smakowych? Trzeba zamknąć ją do szczelnego, plastikowego pojemnika i umieścić w lodówce. Jeśli nie będzie przykryta, może przesiąknąć smakiem innych potraw, a nawet zmięknąć. A tego przecież nie chcemy, prawda?

Skoro już zebraliśmy informacje o tym, gdzie przechowywać pizzę, warto jeszcze dowiedzieć się, że zanim pizza trafi do lodówki, powinna całkowicie ostygnąć. Nie można wkładać do lodówki ciepłych potraw, gdyż powoduje to szybkie namnażanie się bakterii. Jedzenie nie powinno być także wielokrotnie odgrzewane, dlatego pamiętajmy, aby wyjąć tylko tyle kawałków pizzy, ile chcemy zjeść.

Czas przechowywania pizzy

Aby odpowiedzieć sobie na pytanie, jak przechowywać pizzę w lodówce, trzeba również zwrócić uwagę na czas, w jakim to danie powinno się w niej znajdować. Tak naprawdę pizza nie powinna być trzymana w lodówce dłużej niż jeden dzień, ponieważ znajdujące się na niej składniki bardzo szybko mogą się zepsuć. A co z pysznymi sosami, którymi często smarujemy naszą pizzę? Je również można przechowywać w lodówce – w tym przypadku maksymalny czas wynosi 2 dni. O tym, jak dopasować sos do rodzaju pizzy pisaliśmy tutaj – zachęcamy do lektury.

Przechowywanie sosów do pizzy

Skoro już wiemy, jak przechowywać pizzę, pozostaje pytanie, jak to jest z sosami. W końcu zamawiając słynne włoskie danie, często dobieramy do niego ulubiony dip – czosnkowy, pomidorowy, czy barbecue. Jeśli sosu zostanie nam w nadmiarze, warto schować go do lodówki. Ale nie na dłużej niż dwa dni. Generalnie w przypadku sosów dłuższe przechowywanie nie jest wskazane, ponieważ szybko tracą swoje walory smakowe oraz konsystencję. Ewentualnie ich trwałość może przedłużyć dodatek cytryny, musztardy, soli i pieprzu.

Przechowywania w lodówce nie wymaga natomiast oliwa do pizzy. Ten dodatek najlepiej będzie się czuł w temperaturze pokojowej, w suchym, ciemnym i przewiewnym miejscu.

Ile może stać pizza bez lodówki?

Czy pizzę można jeść na zimno? Oczywiście! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść pizzę na zimno. Jeśli zamówisz ją w nadmiarze i nie dasz rady od razu spożyć całej naraz, możesz chwilę odczekać, a następnie zabrać się za konsumpcję. Zasadnicze pytanie brzmi jednak: czy pizza musi być w lodówce? Nie zawsze przecież masz możliwość przechowywania jej w odpowiednich warunkach. Zwłaszcza gdy zamawiasz słynne włoskie danie do parku albo na imprezę. Tak więc: ile może leżeć upieczona pizza? To zależy od wielu czynników, między innymi temperatury czy stopnia wilgotności powietrza. Niemniej można przyjąć, że pizza poza lodówką powinna leżeć maksymalnie kilka godzin. Po tym czasie trzeba koniecznie włożyć ją do urządzenia chłodniczego, aby się nie zepsuła.

Najlepiej, żeby pizza poza lodówką była przechowywana w specjalnym kartonie lub plastikowym pojemniku, co zapobiegnie jej wyschnięciu. Można także owinąć słynne włoskie danie folią spożywczą, o ile ma się ją pod ręką. Niemniej jeśli zależy Ci na zachowaniu walorów smakowych, najważniejszą rolę będzie odgrywał czas. Pizza poza lodówką powinna być spożyta tak szybko, jak to możliwe – najlepiej, gdy jest jeszcze ciepła.

Mrożenie pizzy

Gdy masz pewność, że nie dasz rady zjeść pizzy w ciągu doby, pozostaje ją zamrozić. Wówczas będzie nadawała się do spożycia nawet przez kilka tygodni. Jak przechowywać pizzę w zamrażarce? Przede wszystkim w odpowiednim opakowaniu – świetnie sprawdzą się w tym celu specjalne woreczki na mrożonki. Wkładając do nich pizzę, należy dopilnować, aby do środka nie dostał się tlen. Nie sprzyja on bowiem ujemnym temperaturom, a w dodatku zmienia barwę potraw oraz je wysusza.

Jeśli zdecydujesz się skorzystać z woreczków na mrożonki, warto na chwilę zanurzyć każdy z nich w gorącej wodzie – dzięki temu pizzę będzie można łatwiej z nich wyciągnąć. Natomiast gdy zostanie Ci więcej kawałków i wpadniesz na pomysł, żeby wszystkie razem zamrozić, powinieneś przełożyć je papierem do pieczenia. Sprawi to, że pizza po wyjęciu z zamrażarki nie zamieni się w skamieniałą bryłę.

Jak odgrzać pizzę, aby smakowała na drugi dzień?

Wiele osób zastanawia się, jak odgrzać pizzę, aby cieszyć się jej pysznym smakiem następnego dnia. Można zrobić to na kilka sposobów, ale do tych najbardziej popularnych i zarazem skutecznych należą piekarnik i mikrofala. Czy przygotowana w nich pizza będzie smakowała tak dobrze, jak serwowana w naszej restauracji lub dostarczana do domu? Dowiesz się tego z tekstu poniżej.

Sprawdzony sposób na to, jak odgrzać pizzę w piekarniku

Jak odgrzać pizzę w piekarniku, aby zachowała chrupkość? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne zadanie – wystarczy nam płaska blacha oraz piekarnik. Aby przygotować w ten sposób pizzę, musimy nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza i poczekać aż się nagrzeje, co powinno zająć około 15 minut. Gdy to nastąpi, trzeba umieścić w piekarniku pizzę na blasze, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Danie należy piec około 15-20 minut i co jakiś czas sprawdzać, czy wszystko przebiega prawidłowo. Jeśli na naszej pizzy znajdują się świeże dodatki, można je ściągnąć na czas pieczenia, aby nie doprowadzić do ich wyschnięcia.

jak odgrzać pizzę w piekarniku

Jak odgrzać pizzę w mikrofali, aby nie stała się gumowata?

Odgrzanie pizzy w mikrofali to najprostsze rozwiązanie, ale niekoniecznie najbardziej skuteczne. Zazwyczaj tak przygotowane danie jest w smaku gumowate i w niczym nie przypomina tego serwowanego w restauracji lub dostarczonego do domu. Jak odgrzać pizzę w mikrofali, aby tego uniknąć? Wystarczy wsadzić do mikrofali kubek z wodą (wypełniony do 2/3 wysokości) i ustawić czas grzania na około 30-60 sekund. Tak przygotowana pizza zachowa chrupkość i będzie niemal tak dobra, jak ta dopiero co wyjęta z pieca.

Pozostaje pytanie, który z przedstawionych sposobów na to, jak odgrzać pizzę jest lepszy: piekarnik czy mikrofala? Nie mamy wątpliwości, że znacznie lepszym rozwiązaniem jest piekarnik – urządzenie to podpiecze pizzę równomiernie i sprawi, że zachowa chrupkość. Pizza podgrzana w piekarniku, w przeciwieństwie do tej z w mikrofali, nie straci również swoich wartości odżywczych – a ma ich przecież całkiem sporo. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, przeczytaj artykuł „Wpływ pizzy na organizm i samopoczucie”.

Pizzeria Muzyczna – pyszna pizza na miejscu i na dowóz

W Pizzerii Muzycznej zamówisz pyszną pizzę zarówno na miejscu, jak i na dowóz. Jeśli zdecydujesz się zjeść w naszym lokalu, posiłek umili Ci nasza autorska muzyka 😉 Gdy wybierzesz opcję dostawy, możesz być pewien, że dostarczymy ją ekspresowo w specjalnie do tego przeznaczonych opakowaniach – tzw. pizzochronach. Mamy aż cztery lokale we Wrocławiu, dlatego z pewnością znajdziesz ten blisko Twojego domu. Aby dowiedzieć się, gdzie położone są nasze restauracje, sprawdź zakładkę Pizza na dowóz we Wrocławiu – lokalizacje”.