Najpopularniejsze rodzaje pizzy

Pizza jest uwielbiana przez wiele osób na całym świecie. Na pierwszy rzut oka to danie wygląda zawsze tak samo: pszenny spód, sos pomidorowy, dodatki i ser. Tymczasem niektóre regiony mają swoje autorskie pizze, uznawane za ich znak rozpoznawczy. Jakie są najpopularniejsze rodzaje pizzy? Odpowiadamy!

Jakie są rodzaje pizzy?

Do najpopularniejszych zaliczamy włoską i amerykańską. Choć rzeczywiście są to dwa podstawowe rodzaje pizzy, istnieje także wiele innych. Bardzo smaczna jest na przykład pizza francuska, czyli serwowana na chlebie, a także pizza przygotowywana na sposób… polski.

Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje pizzy, w tym polska? Jak odróżnić je od siebie i którą z nich wybrać? W poniższym tekście postaramy się odpowiedzieć na te pytania.

Rodzaje pizzy włoskiej

Najpopularniejsze rodzaje pizzy włoskiej to Neapolitańska, Sycylijska, Bianca i Calzone. Każda z nich jest wyjątkowa i smakuje wyśmienicie. Może nie tak, jak pizza z Muzycznej we Wrocławiu, ale my mamy swoje sprawdzone sposoby 😉 Tutaj opisaliśmy, jak powstaje pizza z naszej pizzerii. A teraz czas zaprezentować włoskie pizze znane na całym świecie!

Pizza Neapolitańska

Chcąc przedstawić rodzaje pizzy włoskiej, trzeba wspomnieć o Neapolitanie. Danie to zostało uznane przez Włochów za dumę narodową, dlatego chronione jest… znakiem firmowym. Tradycyjnie przyrządza się je z konkretnej odmiany pomidorów – San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych, a także mozzarelli „di bufala sampana” robionej z mleka krów pasących się na bagnach Lazio i Campanii. Neapolitanę zazwyczaj posypuje się świeżymi listkami bazylii oraz skrapia oliwą z oliwek.

Pizza Sycylijska

Ten rodzaj, w odróżnieniu od pozostałych włoskich pizz ma kwadratowy kształt i powstaje na puszystym, grubym cieście. Obowiązkowym składnikiem są tu czarne oliwki. Podobne danie serwuje się na Sardynii, ale zastępując oliwki karczochami.

Pizza Bianca

Jakie jeszcze są najpopularniejsze rodzaje pizzy włoskiej? Oczywiście Bianca! Choć w Polsce nie jest tak popularna, Włosi wprost za nią przepadają. Biancę – w odróżnieniu od tradycyjnych pizz z sosem pomidorowym – smaruje się sosem białym, przygotowywanym na bazie mleka krowiego. W Menu Pizzerii Muzycznej można znaleźć przepyszną pizzę tego rodzaju. Folk poza białym sosem ma w składzie także jajko, ser, boczek i cebulę.

Calzone

Omawiając rodzaje pizzy włoskiej, nie można pominąć Calzone. Ten specyficzny rodzaj wypieku z wyglądu przypomina… dużego pieroga. Jak powstaje Calzone? Sos pomidorowy, mozzarellę i dodatki układa się na jednej stronie placka. Całość przykrywa się drugą połową i dokładnie skleja ze sobą brzegi, a następnie wkłada do nagrzanego pieca. Czasem do Calzone dodaje się również ricottę.

Jakie są rodzaje pizzy amerykańskiej?

Do najpopularniejszych rodzajów pizzy amerykańskiej zaliczamy nowojorską oraz chicagowską. Czasem można spotkać się również z odmianą bagel, zainspirowaną ulubionym przysmakiem Amerykanów – bajglem. Każdy rodzaj pizzy serwowanej na sposób amerykański cechuje grube, puszyste ciasto i duża ilość sera.

A jak odróżnić pizzę amerykańską od włoskiej? Postanowiliśmy poruszyć ten temat w osobnym artykule. Poznaj różnice pomiędzy pizzą amerykańską a włoską.

New York Style Pizza

Tak zwana New York Style Pizza ma chrupiące brzegi oraz elastyczne i miękkie ciasto pośrodku. Sprawia to, że jej kawałek można bardzo łatwo złożyć na pół. Do robienia pizzy w tym stylu używa się specjalnej, wysokoglutenowej mąki oraz… nowojorskiej wody, która zdaniem wielu osób wpływa na jej wyjątkowy smak.

Bagel Pizza

Chcąc odpowiedzieć na pytanie, jakie są rodzaje pizzy amerykańskiej, warto wspomnieć jeszcze o Bagel pizza. To danie, będące połączeniem bajgli z typowymi dla pizzy dodatkami serwuje się przede wszystkim na Brooklynie i Manhattanie.

Chicago Style Pizza

Chicago Style Pizza to przysmak znany na całym świecie, który piecze się w bardzo głębokich naczyniach. Jego cechami charakterystycznymi są wysokie brzegi, grube ciasto i duża ilość sosu pomidorowego. Pizza w stylu Chicago z wyglądu przypomina tartę.

French bread, czyli pizza z Francji

Znane rodzaje pizzy to nie tylko włoska i amerykańska, ale także francuska, nazywana „french bread”. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się ją z…chleba. Bochenek kroi się na pół, smaruje sosem na bazie pomidorów i posypuje tartym serem. Do najczęściej wykorzystywanych dodatków w tym daniu zaliczamy szynkę oraz kiełbasę pepperoni.

Pizza Minimal

Polska a rodzaje pizzy

Nie ulega wątpliwości, że pizza serwowana w Polsce również ma swoje cechy charakterystyczne. W naszym kraju najczęściej podajemy to danie na spodzie drożdżowym średniej grubości, który smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego lub keczupu. Następnie przychodzi kolej na pozostałe składniki. Dodatkami, które zazwyczaj pojawiają się na polskiej pizzy, są pieczarki oraz szynka. Lubimy również wszelkiego rodzaju dipy, a w szczególności ten czosnkowy 😉. W Muzycznej wszystkie sosy przygotowujemy sami na podstawie naszych autorskich receptur. Trochę więcej na ten temat pisaliśmy w artykule „Sos czy oliwa do pizzy? Trudny wybór?”.

Pizza – popularna w Polsce nie bez powodu

W Polsce podobnie jak na całym świecie, nie brakuje miłośników słynnego włoskiego dania. Pizza jest popularna w naszym kraju przede wszystkim ze względu na swój wyjątkowy smak – połączenie pszennego ciasta, aromatycznego sosu pomidorowego, ciągnącego się sera i przepysznych dodatków nie ma sobie równych. Ale nie tylko – pizza zajmuje top miejsce w menu Polaków także ze względu na mnogość dostępnych wariantów smakowych, dzięki czemu każdy, niezależnie od preferencji kulinarnych może wybrać coś dla siebie. Uniwersalność to kolejny powód, dla którego w naszym kraju często jedzona jest pizza. Popularna zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, stanowi świetny posiłek praktycznie na każdą okazję. Lunch w pracy, niedzielny obiad, impreza – niezależnie od okoliczności będzie jak znalazł. Polacy chętnie wybierają słynne włoskie danie także z uwagi na łatwą dostępność. Pizzerie mnożą się z roku na rok, co sprawia, że pizzę można zamówić bez problemu praktycznie wszędzie. Dzięki internetowi pojawia się również coraz więcej form zamawiania, a to przekłada się na maksymalną wygodę.

Jaka jest najpopularniejsza pizza w Polsce?

Wiele osób zastanawia się, jakie są najpopularniejsze pizze w Polsce. Na to pytanie postanowili odpowiedzieć twórcy aplikacji PanParagon, którzy zbadali zwyczaje konsumpcyjne Polaków. Eksperyment pozwolił wyłonić popularne pizze w naszym kraju. Ranking obejmuje aż 10 pozycji.

Najpopularniejsze pizze w Polsce – ranking ulubionych pizz Polaków

1. Najpopularniejsze pizze – Margherita

Jaka jest najpopularniejsza pizza? Ranking nie pozostawia wątpliwości: Polacy uwielbiają klasykę. Pierwsze miejsce w zestawieniu zajęła bowiem Margherita, czyli pizza z samym sosem pomidorowym i serem. O tym, gdzie po raz pierwszy pojawiło się to słynne włoskie danie, przeczytasz w artykule „Historia pizzy – od samych początków aż do dziś”.

2. Najpopularniejsze pizze – Capricciosa

Pizzą, która zajmuje pozycję top 2 w rankingu jest Capricciosa. Jej głównymi składnikami są szynka, pomidory, grzyby (najczęściej pieczarki) oraz karczochy. Niekiedy dodaje się także oliwki, szynkę parmeńską, bazylię, a nawet jajka.

3. Najpopularniejsze pizze – Salami

Wymieniając najpopularniejsze pizze, nie można pominąć Salami. Jest to kompozycja z dodatkiem suchej, wędzonej, długodojrzewającej kiełbasy o takiej właśnie nazwie. Pierwotnie wytwarzało się ją z mięsa oślego, jednak obecnie najczęściej wykorzystuje się mięso wieprzowe.

4. Najpopularniejsze pizze – Pepperoni

Jaką pizzę lubią Polacy? Wśród popularnych rodzajów słynnego włoskiego dania znalazło się także Pepperoni. Choć tę pizzę często myli się z Salami, jej głównym składnikiem jest inna kiełbasa, a mianowicie wieprzowo-wołowa o pikantnym smaku. Powstaje w procesie suszenia na świeżym powietrzu przez okres 6 do nawet 10 miesięcy.

5. Najpopularniejsze pizze – Hawajska

Najpopularniejsze pizze w naszym kraju to również Hawajska. Choć kompozycja z serem, szynką i ananasem bez wątpienia budzi wiele kontrowersji, nie ulega wątpliwości, że wielu Polaków lubi się nią zajadać. Sprawdź, na czym polega fenomen pizzy z ananasem.

6. Najpopularniejsze pizze – Vegetariana

W rankingu top pizz w Polsce miejsce 6 zajęła Vegeteriana, czyli pizza warzywna. W przypadku tej kompozycji nie ma żadnej reguły dotyczącej dodatków. Ma być przede wszystkim zielono, a więc świetnie sprawdzi się na przykład bakłażan, cukinia, kukurydza czy papryka.

7. Najpopularniejsze pizze – Funghi

Wśród popularnych rodzajów pizzy znalazła się także Funghi – kompozycja z grzybami. Prosta, a jednocześnie pyszna – doskonale smakuje bez żadnych innych dodatków.

8. Najpopularniejsze pizze – Quattro Formaggi

Kolejną pizzą popularną w naszym kraju jest Quattro Formaggi. Znajdują się na niej cztery rodzaje sera – w zależności od preferencji kucharza mogą to być mozzarella, parmezan, grana padano, gorgonzola, Ricotta, ser kozi, gouda, camembert, rokpol, a nawet feta.

9. Najpopularniejsze pizze – Kebab

Pizza z dodatkiem kebaba to propozycja, której próżno szukać we włoskich restauracjach. W Polsce cieszy się jednak dużym zainteresowaniem – o czym świadczy 9 miejsce w rankingu.

10. Najpopularniejsze pizze – Mięsna

Zestawienie top 10 pizz w Polsce zamyka pizza typowa dla naszego kraju, czyli mięsna. Pod tą dość ogólną nazwą kryje się dowolny rodzaj i forma mięsa – może być z kurczaka, wieprzowe, wołowe, mielone, szarpane – co tylko kucharz wymyśli.