Jak przygotować pieczarki do pizzy? Idealna pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami to danie, które cieszy się ogromną popularnością. Wiele osób, zamiast korzystać z usług pizzerii, decyduje się więc przygotować je samemu, jednak wówczas pojawia się pewien dylemat. Nie wiadomo, czy do pizzy daje się surowe pieczarki, czy już poddane obróbce termicznej. W poniższym tekście wyjaśnimy więc, jak przygotować pieczarki do pizzy tak, żeby smakowała wyśmienicie!

Pizza z pieczarkami – jak tu jej nie kochać?

Nie ma się co dziwić, że pizza z pieczarkami ciszy się dużym zainteresowaniem. Te grzyby mają delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak i miękką teksturę, która doskonale uzupełnia smak chrupiącego ciasta oraz sera. Są także niskokaloryczne i zawierają mało tłuszczu, dlatego stanowią znacznie zdrowszy wybór niż niektóre dodatki, takie jak boczek czy kiełbasa pepperoni.

Dlaczego jeszcze warto jeść pizzę z pieczarkami? Te dodatki zawierają wiele cennych składników odżywczych, m.in. witaminy z grupy B, błonnik oraz minerały: selen i potas. W dodatku są łatwo dostępne w sklepach i tanie, dzięki czemu każdy może wykorzystać je do zrobienia swojego ulubionego dania. A jeśli nie ma się ochoty na gotowanie, wystarczy zamówić pizzę z pieczarkami w dowolnej pizzerii, ponieważ jest to jedna z klasycznych rodzajów pizz.

Przygotowanie pieczarek do pizzy nie ma tajemnic dla wrocławskiej Pizzerii Muzycznej. Zapraszamy serdecznie na „Chillout” – można zjeść ją na miejscu lub zamówić przez aplikację, stronę internetową oraz portal Pyszne.pl. Mamy aż pięć lokalizacji, co znacznie ułatwia proces dostawy.

Pieczarka niejedno ma imię

Zanim odpowiemy na pytanie, jak przygotować pieczarki do pizzy, wypada co nieco o nich opowiedzieć. Mało kto zdaje sobie sprawę, że na pizzy wykorzystuje się specjalną odmianę pieczarek nazywaną dwuzarodnikowymi. Są to najpopularniejsze grzyby na świecie i mają barwę kości słoniowej oraz gładkie, okrągłe kapelusze. Ich wielkość zaczyna się od wielkości paznokcia i kończy nawet na 10 cm średnicy. Warto wiedzieć, że zbiorów pieczarek nie przeprowadza się w lesie, tylko uprawia się je w specjalnych halach.

przygotowanie pieczarek do pizzy

Jak pokroić pieczarki na pizzę?

Skoro już wiadomo, jakie pieczarki do pizzy sprawdzą się najlepiej, pora przejść do kolejnego etapu. Zanim grzyby znajdą się na pizzy, trzeba je oczyścić, a następnie podzielić na mniejsze fragmenty. Jak pokroić pieczarki na pizzę? Należy położyć je na desce do krojenia, a następnie oderwać lub odciąć nóżki na wysokości kapelusza. Potem powinno się obrócić grzyby blaszką do dołu i przytrzymując je palcami, delikatnie pokroić na średniej grubości plasterki. Gdy już będą gotowe, z pewnością pojawi się pytanie, czy pieczarki do pizzy trzeba podsmażyć. Spieszymy więc z wyjaśnieniem!

Pieczarki do pizzy – podsmażać czy nie?

Czy pieczarki do pizzy trzeba smażyć? Niekoniecznie. Jeśli nie ma się czasu lub ochoty siedzieć długo w kuchni, można położyć na pizzę surowe pieczarki. Po spędzeniu kilku minut w piekarniku będą nadawały się do spożycia. Warto je jednak odpowiednio przyprawić, np. łagodną i ostrą papryką, oregano czy bazylią, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze. W naszej najlepszej pizzy we Wrocławiu zawsze znajdziesz idealnie przygotowane pieczarki.

Jak przygotować pieczarki do pizzy?

Aby pieczarki miały bardziej wyrazisty smak, warto je jednak wcześniej podsmażyć. Zwłaszcza jeśli mają odgrywać główną rolę w daniu, a nie jedynie stanowić tło. Jak przygotować pieczarki do pizzy na patelni? Należy rozgrzać ją na średnim ogniu i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz będzie już gorący, będzie można dodać pieczarki. Grzyby powinno się podsmażać około 5-7 minut, aż staną się miękkie i zaczną puszczać wodę. Wtedy należy ją odparować, pozostawiając pieczarki na dłuższą chwilę bez mieszania (ewentualnie można nieco zwiększyć moc palnika). Na koniec wystarczy dodać ulubione przyprawy, podsmażyć grzyby aż do momentu zarumienienia i danie gotowe! Jak widać to, jak przygotować pieczarki na pizzę, wcale nie jest trudne ;). Nasza pizzeria we Wrocławiu doskonale o tym wie.

Pozostaje jeszcze pytanie, ile piec pieczarki na pizzy. Słynne włoskie danie z dodatkiem surowych grzybów najlepiej piec krótko, aby nie zdążyły puścić wody. Optymalny czas to 4-5 minut w wysokiej temperaturze (230-250 stopni Celsjusza). W przypadku już obrobionych termicznie pieczarek można obniżyć temperaturę nawet do 180 stopni Celsjusza. Wówczas pizzę należy piec jednak nieco dłużej, około 15-20 minut.

Sprawdź też, ile piec pizzę i jaką ustawić temperaturę w zależności od jej grubości oraz wielkości ciasta.