Różnice pomiędzy pizzą amerykańską a włoską
Choć pizza uznawana jest za danie kuchni włoskiej, w Ameryce również uchodzi za niezwykle popularną potrawę. W każdym z tych krajów przyrządza się ją jednak zupełnie inaczej. Czym się różni pizza włoska od amerykańskiej? Przede wszystkim grubością ciasta i rodzajem wykorzystanych składników.
Czym się różni pizza włoska od amerykańskiej?
Podstawowa różnica pomiędzy pizzą włoską a amerykańską tkwi w cieście. W pierwszym przypadku powinno być ono cienkie i delikatne, natomiast w drugim – grube i puszyste. Duże znaczenie mają także dodatki. U Włochów na pizzy może znaleźć się ich maksymalnie 3, natomiast Amerykanie wyznają zasadę „zero ograniczeń”.
Różnice w pizzy włoskiej i amerykańskiej dotyczą również wielu innych kwestii. Aby je zgłębić, warto dokładnie omówić zasady przygotowywania tego dania we Włoszech i w Ameryce. Przedstawiamy cechy charakterystyczne pizzy włoskiej oraz amerykańskiej!
Pizza włoska – jaka jest?
Chcąc odpowiedzieć na to pytanie, trzeba wziąć pod lupę ciasto, składniki i sposób przygotowywania. Tradycyjna pizza włoska powstaje na cienkim cieście, które nie może przekraczać 3 mm. Kluczowa jest także niewielka ilość użytych dodatków – maksymalnie 3/4 oraz pieczenie w piecu opalanym drewnem.
Cienkie i delikatne ciasto na pizzę włoską
Ciasto na pizzę włoską przygotowuje się z mąki pszennej typu 00 o dużej zawartości glutenu, drożdży, wody oraz soli. Spód wyrabia się ręcznie, bez użycia specjalistycznych maszyn czy wałka. Następnie umieszcza się go na kamieniu i piecze się w piecu nagrzanym nawet do 500 stopni. Tak przygotowana pizza włoska nie może przekraczać grubości 3 mm. Jej ciasto powinno być delikatne, aby nie dominowało nad całością kompozycji i idealnie dopełniało smak dodatków.
Pizza włoska a dodatki
Włosi doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak ważna jest jakość wykorzystanych składników. Te dobre wpływają nie tylko na walory smakowe pizzy, ale także na jej wygląd. Aby kompozycja dodatków była odpowiednio wyważona, tradycja nakazuje użyć ich niewielką ilość – 3, maksymalnie 4.
Pizza włoska może występować w wielu odmianach. Do tych najpopularniejszych zaliczamy Neapolitańską, Sycylijską, Biancę i Calzone. Więcej na temat poszczególnych rodzajów pizzy włoskiej pisaliśmy w tym artykule.
Czym charakteryzuje się pizza amerykańska?
Pizzę amerykańską można rozpoznać na pierwszy rzut oka. Ma grube, puszyste ciasto i po brzegi wypełniona jest dodatkami. Jej cechą charakterystyczną są także wysokie ranty, w których często umieszcza się ser. Istnieje wiele sposobów pieczenia pizzy amerykańskiej, a do tych najpopularniejszych należą patelnia i piec.
Grube i puszyste ciasto na pizzę amerykańską
Ciasto na pizzę amerykańską powstaje bardzo podobnie jak w przypadku pizzy włoskiej. Również korzysta się z mąki pszennej typu 00, drożdży, soli oraz wody. Różnice pojawiają się jednak na etapie formowania spodu. Ciasto rozwałkowuje się nie cienko, a grubo, tak aby pizza była puszysta i miękka, gdy wyrośnie.
Pizza amerykańska różni się od tej włoskiej również sposobem pieczenia. Ze względu na grube ciasto musi spędzić w cieple znacznie więcej czasu. Nie przykłada się jednak dużej wagi ani do rodzaju pieca, ani do jego temperatury. Niektóre rodzaje pizzy amerykańskiej przygotowuje się nawet na patelni!
Pizza amerykańska a dodatki
Amerykanie nie boją się dużej ilości dodatków na pizzy – może być ich tyle, ile tylko chcemy. Obowiązkowym składnikiem jest jednak ser, często wypełniający nawet brzegi tego dania. Składnikami, które najczęściej pojawiają się na pizzy amerykańskiej, są kurczak, kiełbasa pepperoni, szynka, pieczarki, ananas oraz kukurydza. Brzmi to wyjątkowo tłusto i zapychająco, ale smakuje pysznie!
A jaką pizzę serwuje Muzyczna?
Pizzeria Muzyczna we Wrocławiu przygotowuje pizzę na podstawie własnej receptury, dlatego nie można jej ująć w żadne ramy – jest jedyna w swoim rodzaju. Chrupiące ciasto, oryginalne kompozycje składników oraz sosy przygotowywane na miejscu sprawiają, że nie ma drugiej takiej. O tym, jak przygotowujemy pizzę krok po kroku – z autorską muzyką w tle – pisaliśmy szczegółowo w tym artykule 😉