Pizza rossa a bianca – czym się różnią?

Tradycyjna włoska pizza zasadniczo dzieli się na dwa rodzaje: rossę i biancę. Odnoszą się one do składników wykorzystanych do produkcji sosu, a także sposobu przygotowywania samego ciasta. Czym dokładnie różni się pizza bianca od pizza rossa? Na to pytanie odpowiemy w poniższym tekście.

Pizza rossa – co to jest?

Choć niekoniecznie zdajemy sobie z tego sprawę, chyba każdy z nas zna danie, które funkcjonuje pod określeniem pizza rossa. Co to jest? Oczywiście pizza posmarowana sosem pomidorowym. „Rossa” po włosku dosłownie oznacza kolor czerwony, a więc skojarzenie nasuwa się samo!

Tradycyjna pizza rossa powstaje na bazie sosu ze specjalnej odmiany pomidorów, pochodzącej z San Marzano sul Sarno – miasta znajdującego się w Kampanii. Jest to region o najlepszych warunkach do uprawy tych warzyw: z ciepłym i łagodnym klimatem oraz żyznymi glebami wulkanicznymi, wpływającymi na ich wyśmienity smak.

Odmiana pomidorów San Marzano cechuje się podłużnym kształtem i intensywnym, czerwonym kolorem. Przy znacznej ilości miąższu występuje niewielka ilość pestek, co sprawia, doskonale sprawdzają się jako składnik sosu pomidorowego, którym smarowana jest pizza rossa!

Pizza rossa to nie tylko pomidory

ser do pizzyPomidory to nie jedyny składnik sosu do pizzy rossy. Ważne są także przyprawy, czyli sól, pieprz, cukier, oregano i bazylia. Tradycja włoska nakazuje, aby wykorzystać świeże zioła, ponieważ mają bardziej intensywny aromat i smak od tych suszonych. Używa się również cebuli oraz czosnku, podsmażonych na aromatycznej oliwie. Tak powstały sos jest duszony na wolnym ogniu nawet przez kilka godzin.

Pizza rossa a bianca

Klasyczna pizza rossa zawsze smakuje dobrze. Dzięki aromatycznemu, pomidorowemu sosowi doskonale komponuje się z większością dodatków oraz rodzajów sera. Warto jednak raz na jakiś czas spróbować czegoś nowego – pizza bianca może być ciekawą alternatywą. Czym różni się od tradycyjnej?

Pizza bianca – co to jest?

Pizza bianca w odróżnieniu od tradycyjnej nie jest posmarowana sosem pomidorowym, tylko białym, przygotowanym na bazie mleka krowiego. W Rzymie może występować także w wersji całkowicie pozbawionej sosu – wówczas podaje się ją skroploną oliwą z oliwek i posypaną aromatycznymi przyprawami.

Inny sposób wyrabiania ciasta

Nie tylko sos do pizzy bianca czyni ją tak wyjątkową. Swoje walory smakowe zawdzięcza także samemu ciastu, do którego przygotowania używa się bardzo dużej ilości wody – prawie tyle samo co mąki. Dzięki temu jest miękka i chrupiąca jednocześnie, wprost rozpływając się podczas jedzenia w ustach.

Oryginalna pizza bianca powstaje również znacznie dłużej niż pizza rossa, którą można przyrządzić nawet w kilkanaście minut. Wyrabianie ciasta trwa około 12 godzin, jednak warto czekać, ponieważ wyśmienity smak wynagradza wszystko!

Prosta, ale pyszna

Pizza rossa w polskim wydaniu zazwyczaj ma mnóstwo dodatków – począwszy od pieczarek, papryki i ananasa, poprzez szynkę, salami, kurczaka i wołowinę, a kończąc na najróżniejszych rodzajach sera. Pizza bianca zapewnia zupełnie odmienne wrażenia smakowe. Jest bardziej wykwintna, a swój wyborny smak zawdzięcza przede wszystkim prostocie. Nie znajdziemy na niej dużej ilości składników – w końcu w rzymskiej wersji występuje tylko oliwa i aromatyczne przyprawy. Można położyć na niej kilka subtelnych dodatków, ale nie wolno przesadzić. Pizza bianca zachowa swój charakterystyczny smak tylko wtedy, gdy wszystkie elementy będą tworzyły harmonijną kompozycję.

Folk, czyli idealna pizza bianca

Comfort food – co to jestWiemy już, co to jest pizza bianca, ale jak smakuje? Aby się przekonać, warto spróbować pizzy Folk z menu Pizzerii Muzycznej. Jest naszą autorską wariacją na temat spaghetti carbonara – można na niej znaleźć sos śmietanowy z jajkiem, ser, boczek oraz cebulę, które idealnie współgrają ze sobą, gwarantując niezapomniane doznania smakowe!

Pizzeria Muzyczna we Wrocławiu o pizzy 😉

W powyższym tekście odpowiedzieliśmy na pytanie, czym się różni pizza rossa, a bianca. Istnieją jednak inne odmiany słynnego włoskiego dania, o których warto dowiedzieć się więcej. O najpopularniejszych rodzajach pizzy pisaliśmy w tym artykule, a o różnicach między pizzą przyrządzaną w Ameryce i we Włoszech tutaj. Zachęcamy do lektury wszystkich ciekawskich!

Sprawdź nasze menu – życzymy smacznego!