Dlaczego warto jeść oregano, popularną przyprawę do pizzy?

Oregano to nie tylko popularna przyprawa do pizzy, ale także mająca korzystny wpływ na zdrowie. Choć głównie kojarzona jest z kuchnią włoską, jej cenne właściwości doceniane są na całym świecie. Warto więc zastanowić się, dlaczego powinna na stałe zagościć w naszej diecie. Na co pomaga oregano i w jakich potrawach znajduje zastosowanie? Przeczytaj artykuł, aby się tego dowiedzieć!

Oregano – przyprawa, której nie trzeba nikomu przedstawiać

Oregano, a właściwie lebiodka pospolita uchodzi za jedną z odmian mięty. Ma charakterystyczny zapach, łączący w sobie orzeźwiające, słodkie i gorzkie nuty oraz dość intensywny, lekko ostrawy smak. Jest spokrewniona z majerankiem, dlatego obie rośliny doskonale się uzupełniają. W kuchni świetnie łączy się także z bazylią – to właśnie w jej towarzystwie najczęściej występuje oregano na pizzy. Ale są również inne zioła, które można wykorzystać do przygotowania słynnej potrawy kuchni włoskiej. Polecamy artykuł: Jakie przyprawy dodajemy do pizzy?

Właściwości oregano

Dlaczego warto jeść oregano? Właściwości tej przyprawy przemawiają za tym, aby wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Oregano zawiera wiele cennych składników, takich jak kwas kawowy, olejek tymolowy, flawonoidy, garbniki i fitosterole, mających m.in. działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze czy przeciwutleniające. Popularna przyprawa jest również bogata w witaminę A, C, E, K i witaminy z grupy B. Nie brakuje w niej także pierwiastków: fosforu, żelaza, selenu, magnezu, manganu, wapnia oraz potasu.

Na co dobre jest oregano?

Oregano to przyprawa, której cenne właściwości zyskały zastosowanie w lecznictwie, ponieważ:

  • zawiera błonnik mający korzystny wpływ na układ pokarmowy i usprawniający jego pracę;
  • działa odtruwająco, dzięki czemu pomaga np. przy biegunce;
  • blokuje enzymy odpowiedzialne za wydzielanie insuliny, a więc wspiera leczenie cukrzycy typu II;
  • ogranicza ryzyko nowotworów z racji zawierania przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki;
  • ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze;
  • dobroczynnie wpływa na układ oddechowy, zwłaszcza pomaga przy przeziębieniach, kaszlu oraz infekcjach jamy ustnej i gardła.

warto jeść oregano

Oregano – zastosowanie w kuchni

Z racji na jego właściwości prozdrowotne, a także wyjątkowy aromat i smak w kuchni zdecydowanie warto używać oregano. Zastosowanie tej przyprawy jest jednak nieco inne w zależności od formy, jaką posiada. Oregano występuje bowiem w postaci świeżej oraz suszonej:

  • świeże oregano – jest świetnym dodatkiem do prostych i szybkich dań, serwowanych od razu. Doskonale sprawdzi się do makaronów, zwłaszcza z dodatkiem owoców morza, drobiu czy sera. Kiedy dodaje się oregano? W tej postaci nie wymaga ono wielu zabiegów, ponieważ wystarczy je posiekać i posypać nim potrawę tuż przed podaniem. Dzięki temu pozostanie zielone oraz soczyste.
  • suszone oregano – do jakich potraw będzie pasować? Tutaj możliwości zastosowania są naprawdę liczne. Oregano w postaci suszonej to świetna propozycja do lasagne, spaghetti, zup i sosów pomidorowych, a także omletów czy zapiekanek. Będzie także świetnym dodatkiem do dań z grilla czy pieczeni, nadając im wyjątkowego aromatu. Czy oregano dodaje się do pizzy? Owszem, ta przyprawa jest uważana za podstawowy składnik słynnego włoskiego dania. Oczywiście mowa o suszonym oregano, choć świeże też może być wykorzystane na pizzy, o czym zaraz przeczytasz nieco więcej.

W Pizzerii Muzycznej dodajemy oregano do każdej pizzy. Zapraszamy do zapoznania się z naszym menu i składania zamówień – online lub telefonicznie!

Oregano do pizzy – możliwości zastosowania

Jeśli chodzi o oregano, pizza daje dwie możliwości zastosowania. Pierwsza to użycie tej przyprawy w formie suszonej do sosu pomidorowego, co nadaje mu charakterystycznego, włoskiego posmaku. Kompozycję warto uzupełnić bazylią, ponieważ obie przyprawy tworzą naprawdę zgrany duet w kuchni. Suszone oregano do pizzy można także wykorzystać w celu posypania jej jeszcze przed włożeniem do piekarnika. Świetnie uzupełni smak sera, np. mozzarelli. Z kolei świeże oregano doskonale nada się do ozdobienia już upieczonej potrawy, zwłaszcza jeśli wśród dodatków są owoce morza czy drób.

Czym zastąpić oregano do pizzy? 

Jeśli w kuchni zabrakło oregano, warto sięgnąć po roślinę, z którą jest spokrewnione, czyli majeranek, ewentualnie majeranek zmieszany z tymiankiem. Ma on nieco słodszy, ale jednak dość podobny smak. Ciekawą alternatywą może być też bazylia.