Rodzaje mozzarelli i który z nich wybrać do pizzy

Mozzarella to jeden z najpopularniejszych serów używanych na pizzę, ceniony za swoją elastyczność, delikatny smak i zdolność do rozpuszczania. Jednak nie każdy wie o tym, że występuje w wielu rodzajach. Jaka mozzarella do pizzy będzie najlepsza? Czy jest zdrowa? Przedstawiamy jej rodzaje, właściwości i wiele więcej!

Mozzarella – jaki to ser?

Oryginalna mozzarella to miękki, podpuszczkowy ser pochodzący z regionu Kampania we Włoszech. Tradycyjnie jest wytwarzany z mleka bawolego, natomiast na świecie – zwłaszcza w USA i innych krajach w Europie – rozpowszechniła się jego wersja produkowana z mleka krowiego. Wszystkie rodzaje mozzarelli łączy to, że powstają w wyniku koagulacji białek mleka, a więc nie istnieje coś takiego jak mozzarella bez podpuszczki. Jest to ser świeży, którego okres przydatności do spożycia nigdy nie przekracza 30 dni.

Jakie są rodzaje sera mozzarella?

Jeśli chodzi o ser mozzarella, rodzaje tego produktu można podzielić w zależności od:

  • zawartości tłuszczu – dostępna jest mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu, powszechnie znana jako mozzarella bez tłuszczu, a także ta wytwarzana z pełnego mleka;
  • okresu przydatności do spożycia – stopień świeżości także wpływa na podział mozzarelli. Rodzaje włoskiego sera z uwzględnieniem okresu przydatności do spożycia to: świeża mozzarella (jest wilgotna, zatopiona w wodzie lub słodkiej serwatce, szybko ulega zepsuciu), świeża mozzarella pływająca w solance (do spożycia w ciągu tygodnia), mozzarella o zmniejszonej wilgotności (1 miesiąc przydatności do spożycia), mozzarella w opakowaniu próżniowym (traci ważność po 10 dniach – 2 tygodniach);
  • wielkości oraz kształtu – tradycyjna mozzarella dzieli się na: bocconcini (niewielkie kuleczki o wadze 50-70 g), baby bocconcini (w rozmiarze winogrona), standardowe kulki mozzarelli (ważące między 80 a 100 g), duża, 1 kg kulka sera mozzarella, mozzarella nodini (wiązana, występuje w różnych rozmiarach), bułki lub paluszki (również występują w różnych rozmiarach). Istnieje też coś takiego jak mozzarella w kostce, którą cechuje mniejsza zawartość wody i większa zdolność do topnienia. Jej proces powstawania różni się nieco od wytwarzania standardowej mozzarelli;
  • zawartości wilgoci – występuje mozzarella wilgotna i świeża, a także o mniejszej zawartości wilgoci oraz niskiej zawartości wilgoci;
  • rodzaju mleka – mozzarella może być wytwarzana z mleka krowiego, bawolego, owczego lub koziego.

Jaka jest różnica między burratą a mozzarellą?

Choć mozzarella i burrata wyglądają bardzo podobnie, w praktyce są to dwa różne rodzaje sera. Pierwsza ma postać kulki i najczęściej powstaje z mleka krowiego lub bawolego. Natomiast burrata jest serem w formie sakiewki, wypełnionej skrawkami mozzarelli oraz kremową śmietanką.

mozarella rodzaje

Zastosowanie mozzarelli

Do czego mozzarella sprawdzi się najlepiej? Popularny włoski ser ma szerokie zastosowanie w kuchni. Będzie świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów czy kanapek, a zapieczony idealnie dopełni smak tostów, zapiekanek czy pizzy. W zależności od przygotowywanego dania warto odpowiednio dobrać rodzaj mozzarelli, aby maksymalnie wykorzystać możliwości tego wyjątkowego sera.

Przeczytaj też artykuł: Jaki ser do pizzy wybrać?

Jaka jest najlepsza mozzarella?

Jaka mozzarella na pizzę będzie najlepsza? W przypadku słynnej potrawy kuchni włoskiej warto wybrać ser w formie kostki w jasnożółtym kolorze, a nie białym. Oczywiście nasuwa się pytanie, czym się różni biała od żółtej mozzarelli. Druga z nich ma bardzo niską zawartość wody, przez co lepiej się topi. Jej charakterystyczna, ciągnąca konsystencja po zapieczeniu sprawia, że to najlepsza mozzarella na pizzę.

Zachęcamy do sprawdzenia menu Pizzerii Muzycznej!

Czy mozzarella jest zdrowa?

Mozzarella to jeden z najzdrowszych serów. Jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, a także fosforu i wapnia. Dodatkowo zawiera cynk, selen, a także witaminy z grupy B – B2 i B12, oraz witaminę A. Mimo że mozzarella nie ma wielu kalorii, trzeba jednak uważać z jej spożyciem, ponieważ jest bogata w tłuszcze nasycone, które mogą prowadzić do problemów zdrowotnych. Jeśli ktoś ma np. podwyższony cholesterol, zdecydowanie lepsza będzie wersja light.