Top 10 przypraw do pizzy
Pizza jest świetną propozycją dla osób lubiących eksperymentować z gotowaniem. W końcu do tego dania pasuje niemal… wszystko! Poszczególne składniki można łączyć ze sobą na rozmaite sposoby, a całość kompozycji wykańczać aromatycznymi przyprawami. Które z nich najlepiej sprawdzą się na pizzy? Podpowiadamy!
Pizza to nie tylko dodatki
Chyba każdy z nas ma swoje ulubione dodatki na pizzę. Zazwyczaj to na nich się skupiamy, wybierając najpopularniejsze włoskie danie i niewiele uwagi poświęcamy samym przyprawom. Tymczasem są one bardzo ważnym elementem, który nie tylko podkręca smak pizzy, ale także nadaje jej oryginalnego charakteru i niezwykłego aromatu. Sekret umiejętnego dobrania przypraw tkwi w nieustannym szukaniu harmonii pomiędzy kolejnymi szczyptami oregano, tymianku, bazylii, soli, pieprzu i… czego jeszcze?
Przyprawa do pizzy niejedno ma imię
Jakie przyprawy do pizzy możemy wykorzystać? Między innymi ziołowe – pozyskiwanie z zielonych partii roślin, delikatne i subtelne, korzenne – pozyskiwane z różnych partii roślin, aromatyczne i wyraziste, a także warzywne – pozyskiwanie z warzyw, o różnym stopniu intensywności, który zależy od rodzaju użytego warzywa.
Przyprawa ziołowa do pizzy to np. oregano, bazylia, majeranek, tymianek, korzenna – pieprz, kardamon, cynamon, imbir, goździki, natomiast warzywna – czosnek, cebula, natka pietruszki czy chrzan.
Jakie przyprawy do pizzy?
Nie da się odpowiedzieć na pytanie, jakie przyprawy do pizzy pasują najlepiej. Ich łączenie nie podlega bowiem ścisłym zasadom i jest przede wszystkim kwestią indywidualnego wyczucia oraz gustu. Miksując ze sobą różne smaki, należy jednak pamiętać o tym, aby zachować umiar – zarówno w intensywności, jak i ilości wykorzystywanych przypraw. W przeciwnym razie mogą przyćmić pozostałe składniki.
Top 10 przypraw do pizzy
Każda przyprawa do pizzy ma swoich zwolenników. Niektórzy uwielbiają zioła, które świetnie dopełniają smak serów. Inni wolą warzywa – zwłaszcza czosnek oraz cebulę, doskonale komponujące się z sosem pomidorowym. Nie brakuje także zwolenników bardziej wyrazistych, korzennych propozycji, takich jak pieprz ziołowy.
Jakie przyprawy dodajemy do pizzy? Przedstawiamy 10 propozycji!
1. Oregano – czyli chyba najpopularniejsza przyprawa do pizzy. Przepis na słynne włoskie danie nie byłby kompletny bez tego składnika, który idealnie pasuje do roztopionego, ciągnącego się sera żółtego.
2. Tymianek – to przyprawa ziołowa o wyrazistym smaku i intensywnym aromacie. Najlepiej podkręca smak mięsnych dodatków – szynki, kiełbasy czy kurczaka.
3. Bazylia – aromatyczna przyprawa do pizzy o orzeźwiającym charakterze. Doskonale łączy się z sosem pomidorowym i pomidorami, a także serem mozzarella.
4. Rozmaryn – przyprawa o delikatnie ostrym, sosnowym oraz słodkawym smaku. Suszony świetnie komponuje się z warzywami, a świeży może posłużyć także jako dekoracja na pizzę.
5. Cząber – ziołowa przyprawa do pizzy, która smakuje bardzo wyraziście, wręcz pikantnie. Dodaje interesującego charakteru różnym mięsom, ale najlepiej pasuje do kurczaka.
6. Czosnek – jest to przyprawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie pizzy. Ze względu na intensywny zapach i specyficzny smak trzeba ją stosować z umiarem – podana w nadmiarze może przyćmić pozostałe dodatki.
7. Cebula – jaka przyprawa do pizzy jest podstawowym składnikiem sosu pomidorowego? Oczywiście cebula – o ostrym, lekko gorzkim, niewątpliwie wyrazistym smaku. Świetnie sprawdzi się również położona na pizzy, zwłaszcza w towarzystwie mięsnych dodatków i grillowanych warzyw.
8. Pieprz ziołowy – korzenna, ostra o szerokim zastosowaniu przyprawa do pizzy. Doskonale uzupełnia smak każdego rodzaju dodatków.
9. Gorczyca – przyprawa do pizzy o gorzkim smaku, w zależności od odmiany może być łagodna, pikantna lub ostra. Sprawia, że pizza jest bardziej aromatyczna i równoważy słodkie składniki.
10. Kolendra – ma słodko-gorzki smak i intensywny zapach. Idealnie harmonizuje się z ostrymi przyprawami, nadając im delikatności.
Przyprawy i co jeszcze?
Sekret idealnej pizzy tkwi nie tylko w przyprawach. To także idealnie wyrobione ciasto, aromatyczny sos, idealnie dobrane składniki i odpowiedni czas pieczenia. Nie bez znaczenia jest również sam sposób podania – w końcu pizza świetnie smakuje posmarowana ulubionym dipem, najlepiej przygotowanym samodzielnie. W naszej restauracji sosy (czosnkowy, pomidorowy ostry, pomidorowy), robimy na miejscu, dzięki czemu są naprawdę wyśmienite. Nie wierzysz? Sprawdź menu pizzerii Muzycznej i przekonaj się o tym! Odwiedź także naszą stronę główną i dowiedz się wszystkiego o Pizzerii Muzycznej we Wrocławiu!