Ile piec pizzę i jaką ustawić temperaturę? Wszystko, co musisz wiedzieć o pieczeniu pizzy

Ile piec pizzę? Jaką temperaturę ustawić? Te pytania zadaje sobie każdy, kto zabiera się za przygotowanie słynnego włoskiego dania samemu. Sprawa nie jest bowiem taka prosta, jak mogłoby się wydawać. Pieczenie pizzy to przecież niemałe wyzwanie. Jednak nawet największy laik kulinarny może sobie z nim poradzić przy odrobinie chęci i wytrwałości. W końcu jak mówi popularne przysłowie – praktyka czyni mistrza! Jak piec pizzę? Podpowiadamy!

Profesjonalne pieczenie pizzy

To, ile piec pizzę i jaką ustawić temperaturę, powinno być uzależnione od urządzenia kuchennego. Tradycyjny włoski wypiek najczęściej powstaje w piecu opalanym drewnem. Ma on charakterystyczny, kopułowy kształt, dzięki czemu w jego wnętrzu gromadzi się bardzo wysoka temperatura (nawet 500 stopni). Pozwala to na skrócenie czasu pieczenia pizzy do 60-90 sekund i przekłada się na odpowiednią konsystencję oraz smak wypieku.

Wysoka temperatura pieczenia pizzy, którą są w stanie osiągnąć piece opalane drewnem, sprawdza się przede wszystkim w przypadku pizzy neapolitańskiej. W Polsce nie cieszy się ona jednak największym zainteresowaniem. U nas króluje „polska pizza”, wypiekana w piecach gazowych i elektrycznych. Właśnie z tych ostatnich korzysta wrocławska Pizzeria Muzyczna.

W Pizzerii Muzycznej wiemy, w jakiej temperaturze piec pizzę, aby wyszła idealnie. Pobierz aplikację, sprawdź nasze lokalizacje, wybierz najbliższą i złóż zamówienie już dziś!

Przeczytaj też: Rodzaje pieców do pizzy

Pieczenie pizzy w piekarniku

Osobom, które chcą przygotować słynny włoski przysmak samemu, pozostaje pieczenie pizzy w piekarniku. Siłą rzeczą nie da się w ten sposób uzyskać smaku takiego jak w pizzerii. Bardzo wysoka temperatura pieczenia pizzy, utrzymywana w profesjonalnych piecach, jest nie do osiągnięcia w warunkach domowych. A właśnie ona ma największy wpływ na smak i jakość ciasta. Niemniej samodzielnie także można przygotować smaczny wypiek. Aby to był udany, w pierwszej kolejności trzeba dowiedzieć się, w jakiej temperaturze piec pizzę. Odpowiednie ustawienie piekarnika przełoży się na satysfakcjonujący efekt końcowy.

Jak ustawić piekarnik do pieczenia pizzy?

Pieczenie pizzy warto zacząć od ustawienia odpowiedniej temperatury piekarnika. W warunkach domowych optymalną wartością będzie od 220 do 270 stopni, chociaż jeśli urządzenie na to pozwala, warto, aby osiągnęło jeszcze większą moc. Im wyższa temperatura, tym większe prawdopodobieństwo, że ciasto odpowiednio i równomiernie się upiecze.

Jak piec pizzę z termoobiegiem czy bez?

Piekąc pizzę samemu, najlepsze efekty uzyska się, ustawiając termoobieg z funkcją grilla. Jako alternatywę można wybrać opcję góra-dół, ale wówczas trzeba pilnować tego, aby dodatki się nie spaliły. Pizzę powinno umieścić się na najniższy poziom piekarnika, co pozwoli odtworzyć warunki pieczenia panujące w profesjonalnych piecach opalanych drewnem.

pizzaiolo

Pizza – ile piec?

To, w jakiej temperaturze piec pizzę, jest jasne. Piekarnik należy ustawić na najwyższą moc, aby uzyskać danie przypominające z wyglądu i ze smaku wypiek z pizzerii. Dużo trudniej odpowiedzieć natomiast na pytanie, ile piec pizzę. W tym przypadku wszystko zależy przecież od temperatury piekarnika, grubości ciasta czy ilości oraz rodzaju dodatków.

Jak długo piec pizzę?

Na to, ile się piecze pizze, ma wpływ wiele czynników. Jednak najważniejszym z nich jest grubość ciasta, do której należy dopasować czas trwania całego procesu. W piekarniku nagrzanym do 220 stopni ciasto cienkie powinno się piec 12 minut, średnie 15 minut, a grube od 20 do nawet 30 minut. W międzyczasie należy unikać otwierania drzwiczek, aby nie doprowadzić do utraty ciepła.

Pieczenie pizzy – wskazówki

Nie tylko to, w ilu stopniach piecze się pizzę i jak długo trzyma się ją w piekarniku, ma znaczenie, jeśli komuś zależy na dobrym wypieku. Równie ważne są czynności, wykonywane na wcześniejszych etapach przygotowywania. Chcąc, aby pizza miała odpowiednią konsystencję, warto zwrócić uwagę na składniki – powinny być najwyższej jakości. Nie wolno przesadzać także z ilością sosu, aby ciasto nie rozmiękło. Podobnie przedstawia się sytuacja w przypadku sera i dodatków, ponieważ ich nadmiar może skutkować zakalcem.