Za co kochamy kuchnię włoską?
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie. Wysokiej jakości składniki, niepowtarzalny smak i prostota odpowiadają za jej wyjątkowość. Swą międzynarodową sławę zawdzięcza także niezwykłej łatwości, a zarazem szybkości przygotowywania potraw. Jakie dania wpisują się w menu mieszkańców słonecznej Italii? Czym cechuje się kuchnia w stylu włoskim? Podpowiadamy!
Kuchnia włoska – charakterystyka
Kuchnia w stylu włoskim charakteryzuje się częstym używaniem przypraw, takich jak bazylia, oregano, pieprz, estragon, rozmaryn czy tymianek, a także parmezanu i warzyw. Dominują dania mączne, rybne i z owocami morza. Do podkręcenia ich smaku najczęściej wykorzystuje się pomidory, oliwę, cebulę czosnek oraz oliwki.
Mieszkańcy słonecznej Italii dużą wagę przywiązują do tradycji, co wyraża się między innymi poprzez przestrzeganie określonej kolejności jedzenia. Zazwyczaj na jeden posiłek składa się przystawka (antipasto), pierwsze danie (primo piatto), danie główne (secondo piatto) oraz deser
(dolce). Ważnym aspektem tamtejszej kuchni są także składniki – muszą być jak najlepsze i pochodzić od sprawdzonych dostawców, a nie z supermarketu. Wysoka jakość ma dla Włochów ogromne znaczenie, dlatego najczęściej przygotowują potrawy z lokalnych, sezonowych produktów.
Włoskie dania i ich różnorodność
Włoskie dania to przede wszystkim różnorodność. Na północy jada się polentę i ryż, a na południu dominują niezliczone rodzaje makaronów oraz oliwa. Każdy region, a jest ich aż 20, ma swoje własne kulinarne gusta i specjały. Emilia-Romania słynie z faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena z deserów, Doliny Aosty z serowego founde, Florencja z befsztyku i innych dań mięsnych. Turyn szczyci się kurczakami, Bolonia sosem mięsnym na bazie pomidorów, a Neapol oczywiście pizzą.
Jakie jest typowe włoskie jedzenie?
1. Pizza
Choć pizza tak naprawdę wywodzi się ze starożytnej Grecji, uchodzi za flagowe włoskie danie. Jej sekret tkwi przede wszystkim w cieście. Powinno być długo wyrabiane przez doświadczonego pizzaiolo i pieczone w specjalnym piecu opalanym drewnem. Duże znaczenie ma także sposób przygotowywania sosu pomidorowego oraz staranna selekcja dodatków.
Najlepsza pizza powstaje z lokalnych produktów wysokiej jakości – czyli dokładnie tak jak w Pizzerii Muzycznej! Nasza pizzeria specjalizuje się właśnie w pizzach, a chociaż kochamy i uwielbiamy właśnie tę potrawę, to o pizzy napisaliśmy już wiele, warto więc wspomnieć też o kilku innych włoskich daniach.
2. Makaron
Trudno sobie wyobrazić włoskie jedzenie bez makaronu. Może on przybierać rozmaite formy – tortellini, tagliatelle, lasagne czy ravioli, ale jego najsłynniejszy rodzaj to oczywiście spaghetti. Bardzo popularne są także penne (rurki), fusilli (świderki) oraz pappardelle (długie wstążki). Kuchnia włoska nakazuje, aby wszystkie makarony podawać z aromatycznymi sosami, wśród których największym powodzeniem cieszą się bolognese, pesto i carbonara.
3. Gnocchi
Dania kuchni włoskiej bardzo często są mączne. Posobnie jest w przypadku Gnocchi – delikatnych klusek, przygotowywanych na bazie mąki, ziemniaków, jajek. W słonecznej Italii można spotkać różne kolory tej potrawy, które powstają dzięki wykorzystaniu ziół lub warzyw. Z intensywnie zielonego gnocchi z dodatkiem ricotty oraz szpinaku słynie na przykład region Toskanii.
4. Risotto
Kuchnia włoska cieszy się międzynarodową sławą także ze względu na risotto. Jego podstawowym składnikiem jest oczywiście ryż, do którego dodaje się bulion, parmezan i masło. Wybór pozostałych dodatków to już kwestia indywidualna. Włosi najczęściej sięgają jednak po warzywa lub owoce morza, a rzadko po mięso, chyba że mowa o kurczaku.
5. Desery
Nie można zapomnieć, że włoskie dania obejmują również desery. Najpopularniejszym z nich jest bez wątpienia tiramisu, składające się z biszkoptów nasączonych likierem i kawą, przełożonych mascarpone z kremem oraz posypanych kakao. Do innych popularnych słodkości zalicza się panna cottę oraz lody rzemieślnicze, tzw. gelato. No i rzecz jasna cannolo, czyli rurki wypełnione kremem z dodatkiem sera ricotta.
Kuchnia włoska – Wrocław
Wiemy już, czym cechuje się kuchnia włoska. Charakterystyka to jednak nie wszystko – trzeba jeszcze spróbować poszczególnych dań. Pierwszy wybór padnie zapewne na pyszną i aromatyczną pizzę. Tylko gdzie ją zjeść? Na odkrywanie prawdziwych włoskich smaków zapraszamy do Pizzerii Muzycznej. Przygotowujemy pizzę z wysokiej jakości składników, której nie powstydziliby się mieszkańcy słonecznej Italii. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule „Jak powstaje pizza w Muzycznej?”.
Jesteś ciekaw, jak smakuje kuchnia włoska? Wrocław to Twoje miasto? Wpadnij do naszej restauracji, zapoznaj się z menu Pizzerii Muzycznej i wybierz pozycję dla siebie!