Rodzaje pieców do pizzy

Pizza jest daniem uwielbianym na całym świcie. Sekret jej idealnego spodu tkwi w nie tylko w starannie wyselekcjonowanych składnikach i zachowaniu proporcji, ale także odpowiednim pieczeniu. Na smak czy chrupkość ciasta największy wpływ ma bez wątpienia piec. Jaki rodzaj urządzenia sprawdzi się najlepiej do przygotowywania pizzy?

Piec do pizzy – jaki wybrać?

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Parametry sprzętu należy bowiem dobrać do indywidualnych preferencji. Bardzo ważne natomiast jest, jaki rodzaj zasilania będzie miał piec do pizzy. Spośród dostępnych na rynku rozwiązań wyróżnia się modele elektryczne, gazowe i opalane drewnem.

Piec do pizzy elektryczny

Piec do pizzy elektryczny to niezwykle popularny wybór. Cechuje go łatwość obsługi, szybkie nagrzewanie oraz płynna regulacja. Pomimo korzystnej ceny w porównaniu do innych urządzeń, jego eksploatacja wypada jednak dość kosztownie ze względu na spore zapotrzebowanie energetyczne. Dlaczego jest więc tak chętnie kupowany? Piec do pizzy elektryczny występuje w dwóch wersjach: jedno i wielokomorowej, co daje możliwość modyfikacji oraz rozbudowywania urządzenia o dodatkowe moduły. Wiele osób nabywa go więc, zaczynając swój biznes i stopniowo inwestuje w nowe wyposażenie, gdy firma zaczyna się rozwijać.

Piec do pizzy gazowy

Choć piec do pizzy gazowy jest stosunkowo drogi, potrafi być bardzo ekonomiczny w użytkowaniu. Na jego zakupie najbardziej skorzystają większe restauracje oraz pizzerie, ponieważ staje się bardziej opłacalny wraz z eksploatacją. W porównaniu do pieca elektrycznego koszt utrzymania tego zasilanego gazem może być niższy nawet o 500 zł w skali miesiąca! Mimo wielu korzyści ma on jednak pewną wadę – konieczność przeprowadzania częstych kontroli systemu wentylacyjnego.

Piec do pizzy opalany drewnem

Włoska tradycja nakazuje, aby w pizzerii znajdował się piec do pizzy opalony drewnem. I ma to sens, ponieważ nadaje on oryginalnym smak przygotowywanym potrawom, a swoim wyglądem przykuwa uwagę gości. Tym samym jest idealnym wyborem do restauracji chcących wyróżnić się wyjątkowym klimatem. Niestety nie każda pizzeria może się zdecydować na jego instalację. Piec do pizzy opalany drewnem musi bowiem spełniać określone wymogi związane z powierzchnią lokalu oraz bezpieczeństwem. Na tle innych rodzajów urządzeń wypada także najmniej korzystnie jeśli chodzi o koszt zakupu i montażu. Niemniej w dłuższej perspektywie pozwala wygenerować spore oszczędności ze względu na niskie koszty eksploatacji.

Elektryczny, gazowy, czy opalany drewnem?

Każda pizzeria musi być wyposażona w choć jeden piec do pizzy. Jaki wybrać? W lokalach o mniejszym metrażu świetnie sprawdzi się urządzanie elektryczne. Jest tanie w zakupie i zajmuje niewiele miejsca, a w razie potrzeby można je rozbudować o dodatkowe moduły. Z kolei najlepsze rozwiązanie do restauracji przyjmujących dużą ilość zamówień to gazowy piec do pizzy. W takich miejscach zasadnicze znacznie ma bowiem aspekt ekonomiczny. A choć urządzenie zasilane gazem sporo kosztuje, po kilku miesiącach użytkowania staje się opłacalne ze względu na wydajność użytkowania. Piec do pizzy opalany drewnem stanowi natomiast idealny wybór do lokali serwujących pizzę neapolitańską. Nadaje potrawom dymnego posmaku, charakterystycznego dla kuchni regionu Neapol.

Piec do pizzy do domowego użytku

Niektóre osoby tak uwielbiają pizzę, że chcą jeść ją niemal codziennie. I wtedy pojawia się potrzeba zakupu pieca do użytku domowego. Wymaga on jednak sporych nakładów finansowych, co zachęca do poszukiwania tańszych alternatyw. Jedną z nich jest kamień do pieczenia pizzy, który pozwala przygotować to danie w piekarniku. Dzięki zdolności do magazynowania ciepła i jego równomiernego oddawania, umożliwia idealne wypieczenie ciasta, bez ryzyka zakalca czy wysuszenia spodu. Pizza wychodzi więc praktycznie tak dobra, jak w restauracji.

Koniec końców nic nie może się jednak równać z daniem przygotowanym w pizzerii przez kucharza. Wszystkich smakoszy prawdziwej włoskiej pizzy zapraszamy więc do Pizzerii Muzycznej we Wrocławiu. W naszym menu znajduje się wiele przepysznych pozycji, które tylko czekają na odkrycie. Za ich smak odpowiadają doświadczeni pizzaiolo, wysokiej jakości składniki sprowadzane od lokalnych dostawców, no i oczywiście piec do pizzy! 😉

Głodny? Sprawdź menu Pizzeri Muzycznej, wybierz coś dla siebie i odwiedź nasz lokal lub zamów pizzę z dowozem!