Wigilia firmowa w pizzerii – nietypowy pomysł na wspólne świętowanie
Pizza na wigilię firmową może i jest nietypowym pomysłem, ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że pracownicy ucieszą się z niej dużo bardziej niż z tradycyjnych potraw. Chrupiące ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, roztopiony ser oraz smakowite dodatki biją przecież na głowę barszcz, karpia, rybę po grecku czy pierogi z kapustą i grzybami. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się, dlaczego pizza świetnie sprawdzi się w roli przekąski na wigilię firmową.
Co do jedzenia na wigilię firmową?
W teorii wigilia firmowa powinna obfitować w tradycyjne potrawy, czyli te, po które się sięga, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Mowa tutaj zarówno o zimnych przekąskach: sałatce śledziowej, śledziach w oleju i w śmietanie, rybie po grecku, sałatce jarzynowej, karpiu w galarecie, ciepłych, m.in. barszczu z uszkami, zupie grzybowej, smażonym karpiu czy pierogach z kapustą i grzybami, jak i deserach, zwłaszcza makowcu oraz pierniku. Niestety w praktyce mało które wigilie firmowe serwują takie przysmaki. Zwłaszcza jeśli są organizowane w siedzibie firmy. Wigilia firmowa w biurze najczęściej opiera się na barszczu z torebki, uszkach ze stoiska z garmażerką czy ciastach z supermarketu. Nic więc dziwnego, że wielu pracodawców poszukuje alternatyw dla tradycyjnego przyjęcia. Jedną z nich jest wigilia firmowa w pizzerii.
Jakie przekąski na wigilię?
Pizza na wigilię firmową to dość nieoczywista propozycja, ale w ostatnim czasie coraz bardziej popularna. I nie ma się co dziwić, ponieważ słynne włoskie danie jest potrawą, która wpasowuje się w różnorodne gusta kulinarne. Występuje w wielu wariantach smakowych, co pozwala dopasować ją do indywidualnych preferencji poszczególnych uczestników imprezy. A nawet różnego rodzaju alergii czy nietolerancji – o tym więcej w artykule Czy pizzę mogą jeść osoby z alergią i nietolerancją pokarmową. Włoski przysmak w roli potrawy na wigilię firmową sprawdza się także z uwagi na swój nieformalny charakter. Pracownicy na imprezach firmowych chcą czuć się swobodnie, dlatego wolą pizzę niż wystawny catering. Za wyborem tego dania przemawia ponadto ekonomiczność. Pizza jest stosunkowo tania, a trzeba mieć świadomość, że wielu pracodawców stoi przed dylematem, co na wigilię firmową podać, aby nie przepłacić.
Wigilia firmowa w pizzerii – dlaczego to dobry pomysł?
Wigilia firmowa w pizzerii jest dobrym pomysłem z następujących powodów:
1. Łatwość organizacji
Łatwość organizacji to jedna z zalet, jaką ma taka wigilia firmowa. Menu na imprezę w pizzerii nie wymaga bowiem opracowywania – wystarczy zapytać pracowników o ich ulubione dodatki i złożyć zamówienie. Sam wybór lokalu również nie powinien sprawiać problemu, ponieważ na rynku nie brakuje pizzerii trzymających wysoki poziom. W razie wątpliwości warto sprawdzić opinie lub jeszcze lepiej – zrobić ankietę wśród uczestników wydarzenia i w ten sposób dowiedzieć się, która restauracja ich zdaniem najlepiej nada się na zorganizowanie wigilii firmowej. We Wrocławiu zaufaniem klientów cieszy się Pizzeria Muzyczna – zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą.
2. Akceptacja przez każdego
Wigilia firmowa w pizzerii prawdopodobnie będzie odpowiadała każdemu. Słynne włoskie danie jedzą bowiem wszyscy, niezależnie od wieku i preferencji kulinarnych. Sprawia, to, że stanowi bezpieczny oraz uniwersalny wybór na imprezę dla pracowników. Zwłaszcza jeśli mają się na niej pojawić także dzieci – nikt tak nie uwielbia pizzy, jak właśnie maluchy.
Sprawdź też artykuł: Pizza dla dziecka
3. Dostępność wielu lokalizacji
Pizza na wigilię firmową to dobry pomysł także z uwagi na fakt, że pizzerie są zazwyczaj dostępne w wielu lokalizacjach, co ułatwia znalezienie lokalu jak najbliżej firmy. Dzięki temu pracownicy nie muszą martwić się dojazdem i parkowaniem, ponieważ dobrze znają okolicę.
4. Elastyczna oferta
Niektóre pizzerie dają zniżki na zamówienia zbiorowe, co pozwala zaoszczędzić, a także oferują możliwość dostosowania oferty do potrzeb grupy. Nie zaszkodzi więc zapytać, czy w grę wchodzi specjalna pizza inspirowana potrawami wigilijnymi, czy podanie dodatkowych przekąsek.