Polska pizza – wszystko, co musisz o niej wiedzieć

Pizza jest daniem znanym na całym świecie, ale w Polsce podajemy ją na swój własny sposób. Zazwyczaj na średniej grubości cieście, z dużą ilością dodatków i polaną sosem czosnkowym – czyli zupełnie inaczej niż nakazuje włoska tradycja. Skąd wziął się ten zwyczaj? Gdzie powstała pierwsza pizza w Polsce? Jakie jej odmiany serwuje się w naszym kraju? Z poniższego tekstu dowiesz się wszystkiego!

Pierwsza pizza w Polsce

Jak pojawiła się pizza w Polsce? Historia tego dania w naszym kraju zaczęła się w Słupsku, a konkretnie w barze mlecznym „Poranek”. W 1974 roku był on pierwszym miejscem, w którym podano słynne włoskie danie. Rzecz jasna według innej receptury – w formie drożdżowych placków, posypanych serem, kiełbasą lub boczkiem. Pierwsza pizza w Polsce przypominała więc dzisiejszą „pizzerkę”, ale mimo to szybko zyskała wielu zwolenników, co potwierdziły długie kolejki prowadzące do słupskiego lokalu.

Inicjatorem całego projektu był Tadeusz Szołdra, dyrektor Zakładu Nowoczesnych Wdrożeń PSS „Społem”. Zajmował się on wyposażeniem lokali gastronomicznych i w związku ze swoimi obowiązkami służbowymi podróżował po całej Europie. Pomysł na otworzenie pizzerii w Słupsku zrodził się w jego głowie, gdy odwiedzał targi kulinarne w Mediolanie. I tak oto pojawiła się pierwsza pizza w Polsce!

Wraz ze wzrostem popularności baru „Poranek”, coraz więcej lokali zaczęło dodawać do swojego menu jego przysmak i dziś trudno jest znaleźć miasto, w którym nie ma pizzerii. Restauracje prześcigają się w wymyślaniu nowych przepisów na pizzę, proponując klientom nietypowe połączenia składników. O naprawdę zwariowanych pomysłach na to danie pisaliśmy więcej w jednym z naszych artykułów.

Kuchnia polska a pizza

Pizza AlternativePolacy mają określone gusta smakowe, różniące się od gustów naszych zachodnich sąsiadów. Lubimy dania dobrze doprawione i o wyrazistym charakterze, najlepiej z dużą ilością mięsa. Nie straszne są nam także potrawy tłuste, a nawet ciężkie, z dodatkiem majonezu czy śmietany. Wszystko to sprawia, że pizza polska wygląda zupełnie inaczej niż za granicą. Jej podstawowymi składnikami są ciasto drożdżowe, sos pomidorowy, ser żółty, warzywne i mięsne dodatki oraz sos czosnkowy.

Nie ulega wątpliwości, że nasz sposób podania mocno odbiega od włoskich standardów. Ale czy jest gorszy? Oczywiście, że nie! Pizza w Polsce smakuje równie dobrze, a zdaniem wielu osób nawet lepiej. Szeroki wybór dodatków i sosów sprawia, że każdy może znaleźć propozycję dla siebie.

Pizza polska – odmiany

Jakie odmiany pochodzącego z Włoch dania wykształciła kuchnia polska? Pizza w naszym kraju serwowana jest na rozmaite sposoby, ale można wyróżnić kilka charakterystycznych pozycji. Są to między innymi:

1. Pizza gyros

Choć gyros to danie należące do kuchni tureckiej, w Polsce cieszy się ogromną popularnością. Lubimy jeść go w bułce i placku, ale również na pizzy, na której zazwyczaj znajduje się w towarzystwie papryki, oliwek i cebuli. Całość kompozycji obowiązkowo polewamy gęstym sosem czosnkowym.

2. Pizza góralska

Oscypek jest tradycyjnym góralskim serem, wytwarzanym z mleka owczego i wywodzącym się z regionu Podhala. Polacy wykorzystują go do wielu potraw, dlatego jego obecność na pizzy nie powinno nikogo dziwić. Z jakimi składnikami najczęściej łączy się oscypek? Oczywiście z żurawiną i boczkiem!

3. Pizza z ogórkiem kiszonym

Upodobanie Polaków do kiszonek jest powszechnie znane. Uwielbiamy kiszoną kapustę, śledzie buraki czy ogórki. Te ostatnie jemy także na pizzy, zazwyczaj w połączeniu z kiełbasą, boczkiem oraz cebulą.

4. Pizza z kurkami

W naszym kraju rośnie wiele smakowitych grzybów, które świetnie sprawdzają się na pizzy. Częstym wyborem wśród Polaków są kurki – najlepiej zasmażane z aromatyczną cebulką i w towarzystwie mięsnych dodatków!

Polska pizza – Wrocław Pizzeria Muzyczna

Wiesz już, jak wygląda polska pizza. Wrocław jest miastem, w którym mieszkasz? Zajrzyj do Pizzerii Muzycznej, złóż zamówienie w najbardziej dogodnej dla Ciebie formie i przekonaj się, jak smakuje! Do wyboru mamy wiele przepysznych pozycji – zarówno klasycznych, jak i bardziej nietypowych, dlatego z pewnością znajdziesz coś dla siebie!