Jaki ser do pizzy wybrać?
Pizza składa się z kilku bazowych elementów. Pierwszym z nich jest ciasto – wypieczone i chrupiące, drugim, sos pomidorowy – aromatyczny i gęsty, a trzecim ser – roztopiony i ciągnący. Ten ostatni składnik występuje na pizzy w naprawdę wielu rodzajach. Jaki ser do pizzy pasuje jednak najlepiej? Dowiecie się tego z poniższego tekstu!
Ser do pizzy – ulubiony dodatek
Nie ulega wątpliwości, że ser do pizzy jest bardzo ważny. To właśnie on łączy bowiem wszystkie składniki w jedną całość. Bez niego słynne włoskie danie nie byłoby równie smaczne, można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że byłoby… bez wyrazu 😉 W końcu ser do pizzy nie tylko doskonały dodatek do mięsa czy warzyw, ale przede wszystkim element, który podkreśla ich smak. W zależności od rodzaju może grać główną rolę w kompozycji lub stanowić jej tło – trzeba więc dokładnie zastanowić się, jaki ser na pizzę wybrać.
Najlepszy ser do pizzy
Ser na pizzę serowi nierówny. Poszczególne odmiany tego produktu różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale także zapachem, fakturą, czy intensywnością doznań. To, jaki ser do pizzy wybrać, powinno być uzależnione od znajdujących się na niej składników. Zbyt wyrazisty smak tego dodatku może przecież sprawić, że pozostałe będą niewyczuwalne i odwrotnie – zbyt delikatny zgubi się wśród tych bardziej intensywnych. Niemniej istnieje ser na pizzę, który świetnie sprawdzi się praktycznie w każdej kompozycji. Mowa oczywiście o mozzarelli, czyli podstawowym składniku kuchni włoskiej. W Polsce jest ona popularnym dodatkiem, choć nie najpopularniejszym. W naszym kraju to gouda uchodzi za najlepszy ser do pizzy ze względu na uniwersalność (pasuje praktycznie do wszystkiego), wyjątkowy smak i zdolność do ciągnięcia.
Jaki ser do pizzy można zjeść w Pizzerii Muzycznej? My stawiamy na goudę, która doskonale uzupełnia smak każdej kompozycji. W niektórych pozycjach w naszym menu pojawia się także mozzarella na pizzę, np. w uwielbianej przez wielu klientów Symfonii. Sprawdź najczęściej zamawiane rodzaje pizzy w Pizzerii Muzycznej we Wrocławiu.
Jaki ser do pizzy, żeby się ciągnął?
Nie ulega wątpliwości, że ciągnący ser do pizzy smakuje wybornie. Aby osiągnąć taki efekt, nie trzeba nawet specjalnie się starać. Wystarczy postawić na ser do pizzy, jakim jest gouda. To właśnie on pod wpływem wysokiej temperatury nabiera apetycznej konsystencji. Podobne właściwości ma ser mozzarella do pizzy – dodatek, bez którego nie istniałaby kuchnia włoska. Ma subtelny, delikatny smak, a przy tym ciągnie się jak mało który 😉
Jaki ser do pizzy?
Najczęściej używanym serem do pizzy we Włoszech jest mozzarella, ponieważ tak nakazuje tamtejsza tradycja. Nie jest to jednak jedyna opcja wyboru. Co zamiast mozzarelli do pizzy? Na popularnym daniu można umieścić także inne rodzaje sera, które ciekawie podkręcą jej smak. Świetnie sprawdzi się na przykład gouda, oscypek, gorgonzola czy feta.
Ser sprawia, że pizza charakterystycznie się ciągnie, wprost rozpływając się w naszych ustach. Dzięki niemu danie nabiera wyrazistego charakteru, a wszystkie składniki łączą się w jedną całość. Jakie są najlepsze sery na pizze i z jakimi dodatkami będą smakować najlepiej? W poniższym tekście odpowiemy na te pytania!
Sprawdź nasze smaki w Pizzerii we Wrocławiu!
Włoski ser do pizzy, czyli mozzarella
Mozzarella to bez wątpienia najczęściej wybierany ser na pizzę. Produkt ten wywodzi się z włoskiego regionu Kampania, ale zyskał popularność na całym świecie. Oryginalnie produkowany jest z mleka bawolic, jednak może być także wytwarzany z mleka krowiego.
Kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że mozzarella doskonale łączy się z wieloma składnikami. Ten włoski ser do pizzy świetnie sprawdza się w kompozycjach ze świeżymi warzywami, delikatnym mięsem, a nawet owocami, takimi jak gruszka czy truskawki. Jest także głównym elementem pizzy neapolitańskiej, na której występuje w towarzystwie chrupiącego ciasta, sosu pomidorowego oraz aromatycznej bazylii.
Poznaj najpopularniejsze rodzaje pizzy
Ser żółty do pizzy – gouda, edamski, cheddar
Jaki jest najlepszy ser do pizzy? Zdaniem wielu osób – żółty. Choć wyróżniamy wiele jego rodzajów, tym najczęściej spotykanym jest gouda, który pasuje praktycznie do każdej pizzy. Niemniej zazwyczaj podaje się go na klasycznych kompozycjach, takich jak Capriciosa i Hawajska, a także bardziej ostrych, jak Pepperoni czy Diavolo. Najpopularniejsze pikantne dodatki na pizzę przedstawiliśmy w artykule „Pikantne przyprawy i dodatki do pizzy – dla każdego coś ostrego”. Poniżej omówimy zaś pozostałe rodzaje sera żółtego wykorzystywane na pizzy, czyli Edamski oraz Cheddar.
Jeśli lubisz ser żółty do pizzy, możesz wybrać także Edamski. Jest on nieco delikatniejszy w smaku od Goudy, dlatego najlepiej komponuje się z warzywnymi dodatkami, a także rybami i owocami morza. Gdy chcemy się jednak najeść, lepszym rozwiązaniem będzie Cheddar, czyli ser bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. Ze względu na swoją tłustość doskonale pasuje do grubego ciasta i mięsnych składników.
Parmezan – twardy ser na pizzę
Choć parmezan pojawia się kuchni włoskiej głównie w towarzystwie makaronu, świetnie sprawdzi się także jako ser na pizzę. Dlaczego? Jego charakterystyczny smak doskonale komponuje się z tym daniem, nadając mu wyjątkowego charakteru. W dodatku bardzo dobrze się rumieni oraz topi. Ale to nie oznacza, że można dodać go na pizzę tylko przed upieczeniem – wręcz przeciwnie. Wybornie będzie smakował także świeżo starty, zwłaszcza na kompozycji z rukolą, szynką parmeńską oraz świeżymi pomidorkami.
Jakie sery do pizzy 4 sery?
Najważniejszym składnikiem pizzy cztery sery jest mozzarella, ciągnąca i rozpływająca się w ustach. Uzupełniają ją ser dojrzały lub pleśniowy, ser śmietankowy lub miękki oraz twardy ser. Całość kompozycji to prawdziwa gratka dla wielbicieli serowych smaków!
Wiemy już, jakie sery do pizzy 4 sery są najczęściej wykorzystywane. Pora więc przyjrzeć się historii tak zwanej Quattro Fromaggi. Pizza 4 sery pochodzi z Włoch i najprawdopodobniej powstała już w XVIII wieku w miejscowości Lacjum. Choć tradycyjnie podawana jest z konkretnymi gatunkami serów, obecnie wiele restauracji serwuje ją na swój sposób.
Pizza 4 sery – jakie sery?
Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, jaki ser do pizzy 4 sery sprawdzi się najlepiej. Istnieje wiele gatunków, które doskonale uzupełnią jej smak. We Włoszech za popularne sery na pizze Quattro Formaggi uchodzą: mozzarella, gorgonzola, provolone, stracchino, parmigiano reggiano i fontina. My podajemy ten przysmak między innymi z mozzarellą, goudą, rokpolem oraz camembertem. Poszczególne składniki naszej „Symfonii” można znaleźć w zakładce „Menu Pizzerii Muzycznej”.
Góralski ser do pizzy – aromatyczny oscypek
Jaki ser do pizzy możemy jeszcze zjeść? W ostatnim czasie wiele osób decyduje się na oscypek. Jest to wędzony, twardy ser, produkowany z owczego mleka, charakterystyczny dla regionu Podhala. Jego kremowy, a zarazem lekko słonawy smak świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Ten ser do pizzy najlepiej pasuje jednak do wyrazistych dodatków, takich jak boczek, żurawina, orzechy włoskie czy rukola.
Ser feta – symbol kuchni greckiej
Aby odpowiedzieć na pytanie, z jakimi serami pizza będzie dobrze smakowała, nie możemy pominąć fety. Jest to przysmak kuchni greckiej, który tradycyjnie powstaje z mleka owczego, często wzbogacanego mlekiem kozim. Ser feta ma specyficzny, słony smak, biały kolor oraz kruchą konsystencję. Świetnie sprawdza się w połączeniu z warzywnymi składnikami: papryką, cebulą, bakłażanem i szpinakiem.
Jaki ser do pizzy i zapiekanek?
Wiele osób utożsamia ze sobą pizzę i zapiekankę. Jest to jednak błąd. Mimo że znajdują się na nich bardzo podobne składniki, ich baza, czyli ciasto, znacząco się różni. Do zapiekanek najlepszym wyborem będzie ser, który łatwo się rozpuszcza, np. ementaler. W przypadku pizzy świetnie sprawdzi się ser o właściwościach ciągnących, np. gouda lub mozzarella.
Jeśli po lekturze tego artykułu naszła Cię ochota na pizzę, już dziś zapoznaj się z ofertą Pizzerii Muzycznej. Sprawdź nasze lokalizacje, wybierz najbliższy lokal, przejrzyj menu i wybierz pozycję, która Ci najbardziej odpowiada. Pizza z serem żółtym? A może z mozzarellą? Możliwości jest wiele, dlatego z pewnością znajdziesz to, czego potrzebujesz 😉