Popularne przyprawy kuchni włoskiej
Potrawy kuchni włoskiej są znane niemal na całym świecie. To właśnie mieszkańcy Słonecznej Italii rozpowszechnili pizzę, która jest ich najsłynniejszym daniem. Za jej wyjątkowy smak w dużej mierze odpowiadają wysokiej jakości składniki: drobno zmielona mąka typu 00, sos z pomidorów San Marzano i ser mozzarella di Bufala Campana. Do tego ulubione dodatki i mamy prawdziwą kulinarną ucztę. Ale! Jeszcze przecież przyprawy, które stanowią kropkę nad „i” każdego dania. Jakie są najpopularniejsze zioła włoskie?
Włoskie przyprawy, które warto znać
1. Oregano – przyprawa włoska, bez której nie byłoby takich potraw jak pizza czy spaghetti, ponieważ idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. Najczęściej występuje w postaci suszonej, ponieważ świeża ma lekko goryczkowaty posmak. Nie każdy o tym wie, ale posiada wiele cennych właściwości. Udowodniono jej dobroczynne działanie na układ pokarmowy, ponieważ wspomaga trawienie i przyspiesza przemianę materii.
2. Tymianek – kolejne zioło, którego synonimem jest kuchnia włoska. Przyprawa ta ma podobne właściwości co oregano, wpływając pozytywnie na procesy trawienne. Wyróżnia ją niezwykle intensywny zapach, nadający potrawom niesamowitego aromatu. Może być stosowana zarówno suszona, jak i w formie świeżych gałązek. Doskonale uzupełnia smak włoskich makaronów, past czy pizzy.
3. Bazylia – podstawowe zioło kuchni włoskiej. Jego liście są chętnie używane do przyozdabiania wszelkiego rodzaju potraw. Jednak nie można zapominać o tym, że nie tylko wygląda, ale i smakuje naprawdę wyjątkowo. Stanowi główny składnik pesto, które świetnie komponuje się z kanapkami oraz makaronem. Podobnie jak inne włoskie przyprawy, działa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, przeciwdziałając wzdęciom oraz pobudzając wydzielanie soków trawiennych.
4. Rozmaryn – zioła włoskie są niezwykle aromatyczne i nie inaczej jest w przypadku rozmarynu. Ma on nie tylko wyrazisty zapach, ale także i smak, dlatego nie można dodać go zbyt dużo. Najlepiej odnajduje się w daniach mięsnych oraz wysokobiałkowych. Wspomnieć należy także o jego cennych właściwościach, gdyż oddziałuje pozytywnie na układ pokarmowy oraz nerwowy.
5. Estragon – przyprawa kuchni włoskiej o korzennym zapachu i lekko gorzkim smaku. Idealnie nadaje się do dań mięsnych oraz wegetariańskich, w tym sosów, zup, owoców morza czy sałatek. Nie wolno jednak przesadzać z jego ilością. Kilkoma listkami najlepiej posypać danie przed samym końcem gotowania, aby wydobyć jego smak. Podobnie jak inne oryginalne przyprawy włoskie, estragon pobudza do działania procesy trawienne poprzez stymulowanie wydzielania soków żołądkowych.
6. Szafran – kuchnia Słonecznej Italii to nie tylko zioła włoskie. Wyjątkiem jest szafran, pozyskiwany z… suszonych kwiatów krokusa. Uważany za niezwykle drogą przyprawę, wyróżnia się wyjątkowym zapachem. Ma wszechstronne zastosowanie, dlatego świetnie uzupełnia smak zarówno dań wytrawnych, jak i tych na słodko. Można dodać go do potraw mięsnych oraz rybnych, risotto czy sosów. Szafran słynie także ze swoich właściwości prozdrowotnych. Działa bowiem zbawiennie na układ nerwowy, zmniejszając poziom stresu i lęków oraz poprawiając nastrój.
7. Natka pietruszki – niezwykle popularna w Polsce, we Włoszech występuje w nieco mniej aromatycznej odmianie. Najczęściej wykorzystuje się ją w sałatkach, sosach, zupach czy omletach. Ta przyprawa kuchni włoskiej wykazuje dzianie moczopędne, dzięki czemu naturalnie oczyszcza organizm z toksyn.
8. Zioła toskańskie – włoskie zioła i przyprawy w formie mieszanki. Najczęściej zawierają czosnek, suszone pomidory, oregano oraz bazylię. Niekiedy można w nich znaleźć także szałwię, rozmaryn czy estragon. Idealnie komponują się z bruschettą, makaronem, sałatkami, daniami mięsnymi czy rybnymi.
Zapraszamy do Pizzerii Muzycznej
O kuchni Słonecznej Italii można mówić godzinami, dlatego, jeśli chcesz dowiedzieć się o niej więcej, koniecznie sprawdź ten artykuł. Być może zainteresuje Cię także tekst o włoskich zwyczajach związanych zjedzeniem, który znajdziesz tutaj. A po pyszną włoską pizzę zajrzyj oczywiście do Pizzerii Muzycznej. Używamy wysokiej jakości składników od lokalnych dostawców, a inspiracje do tworzenia przepisów czerpiemy prosto z Włoch. Sprawdź nasze lokalizacje i odwieź nas stacjonarnie lub zamów pizzę w aplikacji – wówczas otrzymasz 10% zniżki!