Czy pizza na słodko może być smaczna?
Pizza na słodko – tak czy nie? Rodowici Włosi, wierni swojej tradycji kulinarnej, z pewnością nie uznają takiego dania. Jednak w przypadku pozostałych nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować i przygotować je w domowych warunkach. Bo dlaczego nie? Pizza na słodko z owocami albo innymi dodatkami może być nie tylko ciekawym deserem, ale przede wszystkim przepysznym!
Pizza na słodko z ananasem – tak naprawdę wytrawna
Już od wielu lat trwają spory o pizzę hawajską, która mimo ogromnej popularności na świecie, nie została oficjalnie uznana za włoską potrawę. Przyczyna tego leży właśnie w kontrowersyjnym owocu – jest słodki i egzotyczny, a więc odbiega od produktów tradycyjnie wykorzystywanych w kuchni mieszkańców słonecznej Italii. Trzeba jednak pamiętać, że pizza na słodko z ananasem nie może być nazwana deserem. Owoc pojawia się tam przecież w towarzystwie szynki, sera i sosu pomidorowego, przez co danie zalicza się do wytrawnych. W przeciwieństwie do pizzy na słodko, o której opowiemy więcej za chwilę!
Czym pizza na słodko różni się od tradycyjnej?
Jeśli chodzi o spód, pizza na słodko w niczym nie różni się od tradycyjnej. Potrzebne są składniki takie jak drożdże, oliwa z oliwek, sól, woda oraz mąka pszenna. Sam proces przygotowania nie jest skomplikowany, ale wymaga czasu. Ciasto po wyrobieniu należy bowiem odstawić do wyrośnięcia, w zależności od przepisu może to być 30 minut, a nawet kilkanaście godzin. Kluczowe jest także dostosowanie do własnych preferencji jego grubości – może być cienkie, średnie lub grube.
Sprawdź artykuł: Jak zrobić idealną pizzę
W razie braku czasu można także kupić gotowe ciasto na pizzę i na słodko dobrać dodatki. Tym, co odróżnia pizzę deserową od tradycyjnej, są bowiem właśnie one. Jakie wybrać? W dalszej części artykułu podpowiemy, z czym pizza na słodko będzie smakować najlepiej! A jeśli masz ochotę na danie w prawdziwym włoskim stylu, zapraszamy Cię do Pizzerii Muzycznej. Możesz zamówić u nas pizzę online bądź przez telefon lub wpaść w odwiedziny do jednego z pięciu lokali we Wrocławiu.
Pizza na słodko z owocami
Pizza z owocami jest przede wszystkim świetną propozycją na lato, kiedy ma się dostęp do sezonowych owoców. Nie dość, że zaspokaja apetyt na słodkie, to jeszcze orzeźwia. A w dodatku pozwala przemycić zdrowe, bogate w witaminy owoce do diety dzieci, które często są niejadkami, ale na pizzę zawsze mają ochotę 😉 Przejdźmy jednak do sedna – jak przygotować wariant na słodko? Jak już zostało powiedziane, ciasto należy zrobić według tradycyjnego przepisu, choć jeśli lubi się bardzo słodkie desery, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niego nieco cukru. Gdy spód już wyrośnie i zostanie uformowany na kształt placka, będzie można nakładać dodatki. W pierwszej kolejności należy jednak zastąpić czymś sos pomidorowy – doskonale sprawdzi się w tym celu dżem lub konfitura, którą należy posmarować ciasto. Potem już wystarczy wyłożyć owoce, w przypadku pizzy najlepiej sprawdzą się te zawierające dużo miąższu, np. truskawki, chociaż tak naprawdę można na nią położyć, co dusza zapragnie. Gotową kompozycję warto jeszcze posypać startą białą czekoladą i wychodzi takie danie, że palce lizać!
Pizza na słodko z nutellą i bananem
Nutella i banan to połączenie, którego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Pojawia się w naleśnikach, pancakes, a nawet tostach czy owsiance. Nic więc dziwnego, że powstała taka propozycja jak pizza na słodko z nutellą i bananem. Coś, co wpasuje się w gusta smakowe nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Jak się robi pizzę z nutellą? Ciasto należy przygotować według tradycyjnego przepisu z jedną różnicą – środek powinien być cieńszy, a brzegi grubsze. Następnie trzeba posmarować je nutellą, wyłożyć banany pokrojone w plasterki oraz posmarować mieszanką mleka z roztopionym masłem (ma być jeszcze ciepła). Tak przygotowana kompozycja powinna jeszcze spędzić w piekarniku odpowiednią ilość czasu – i gotowe!
Pizza na słodko z sosem mascarpone
Pizza na słodko z sosem mascarpone to propozycja dla prawdziwych łasuchów! Dodatek malin i krówek sprawia, że jest daniem, o którym ciężko zapomnieć 😉 Jednocześnie nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Ciasto, przygotowane według tradycyjnej receptury należy posmarować roztopionym masłem i cukrem oraz wstępnie zapiec. Po wystygnięciu trzeba posmarować je serkiem mascarpone wymieszanym z roztopioną czekoladą oraz wyłożyć dodatki – maliny, krówki oraz kawałki mlecznej czekolady, oraz ponownie włożyć do piekarnika.