Czy bazylia pasuje do pizzy? Właściwości i zastosowanie bazylii w kuchni
W kuchni włoskiej bazylia zajmuje miejsce honorowe. Jej zastosowanie nie kończy się jednak na makaronach czy pizzy, o czym opowiemy więcej w artykule. Przy okazji wspomnimy także o właściwościach prozdrowotnych tej rośliny, które, jak się okazuje, są naprawdę liczne. Bazylia – do czego ją dodawać i dlaczego w ogóle warto? Sprawdź!
Bazylia – charakterystyka
Bazylia jest rośliną zieloną pochodząca z rejonów Azji Centralnej oraz Południowo-Wschodniej, charakteryzujących się tropikalnym klimatem. Rozpowszechniła się jednak na tyle, że uprawia się ją w wielu odmianach na całym świecie. Jaka to najczęściej hodowana bazylia? Odmiany uchodzące za szczególnie popularne nazywają się: pospolita, grecka, cytrynowa, cynamonowa oraz purpurowa. Każda z nich różni się pod względem tego, jaki smak daje bazylia. Może on być bardziej orzeźwiający, słodki, lub korzenny, choć zasadniczo określa się go jako ciepło-pieprzny, a zarazem lekko szczypiący, w którym wyczuwalna jest delikatna nuta mentolu, anyżu oraz ostrości. Aromat bazylii cechuje się natomiast rześkością, świeżością, oraz nieco cytrusowym charakterem.
Sprawdź menu Pizzerii Muzycznej
Właściwości bazylii
Nie tylko wyjątkowy smak i zapach sprawiają, że w kuchni niezwykle często wykorzystywana jest bazylia. Właściwości prozdrowotne oraz wartości odżywcze rośliny także odgrywają w tym swoją rolę. Bazylia zawiera bowiem mnóstwo witamin, zwłaszcza witaminę A, C, K, oraz witaminy z grupy B, a także cennych pierwiastków: wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan, cynk i potas. W dodatku można w niej znaleźć różnego rodzaju związki roślinne, jak terpeny czy flawonoidy o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, co przekłada się na wiele korzyści zdrowotnych.
Bazylia i jej korzyści zdrowotne
Jakie korzyści zdrowotne ma bazylia?
- Działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne: dzięki związkom takim jak eugenol bazylia pomaga chronić organizm przed infekcjami oraz stanami zapalnymi.
- Wsparcie układu sercowo-naczyniowego: za sprawą wysokiej zawartości witaminy K w bazylii, niezbędnej dla krzepnięcia krwi i utrzymania układu sercowo-naczyniowego w dobrej kondycji.
- Wspomaganie układu odpornościowego: związki przeciwzapalne oraz antyoksydanty, które zawiera bazylia, wzmacniają funkcje obronne organizmu i chronią go przed wolnymi rodnikami.
- Pozytywny wpływ na skórę: właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne bazylii sprawiają, że poprawia ona stan skóry, zwalczając oznaki starzenia i trądzik.
- Wsparcie układu pokarmowego: na różne dolegliwości trawienne może pomóc właśnie bazylia. Zastosowanie tej rośliny sprowadza się do naturalnego wspomagania leczenia zaparć, wzdęć, czy niestrawności.
- Korzystne działanie na kości: dzięki wysokiej zawartości wapnia bazylia pomaga utrzymać zdrowie kości.
- Dobry wpływ na wzrok: witamina A, którą zawiera bazylia, jest kluczowa dla zachowania zdrowia oczu.
Bazylia – do jakich potraw się nadaje?
Już powiedzieliśmy o tym, jakie właściwości prozdrowotne ma bazylia. A do jakich potraw się nadaje? Aby odpowiedzieć na zadane pytanie, warto w pierwszej kolejności podkreślić, że bazylia w kuchni dzieli się na świeżą i suszoną. Obie formy różnią się nie tylko smakiem i aromatem, ale także zastosowaniem.
Bazylia świeża: charakteryzuje się intensywnym, nieco słodkawym smakiem z wyraźnymi nutami pieprzowymi. Ma wyrazisty i jednocześnie świeży aromat, a jej liście są jasnozielone, delikatne oraz soczyste. Co zrobić z bazylią w formie liści? Idealnie sprawdzi się w przypadku dań, w których istotne jest podkreślenie świeżości składników. Najlepiej dodać ją na końcu gotowania lub bezpośrednio przed podaniem, aby zachować aromat i smak. Taka bazylia do pizzy, sosów na bazie pomidorów, sałatek, dressingów, napojów czy koktajli będzie świetnym rozwiązaniem.
Bazylia suszona: ma bardziej stonowany, mniej słodki smak i nie jest tak aromatyczna, jak świeża. Składa się z drobno zmielonych, ciemnozielonych liści, które zostały poddane procesowi suszenia. Cechuje się lepszą odpornością na długie gotowanie, dlatego znajduje zastosowanie głównie w takich daniach jak sosy, zupy czy gulasze. Jako że doskonale pasuje do zapiekanych potraw, suszona bazylia na pizzy lub pieczywie czosnkowym pojawia się bardzo często.
Czy bazylia pasuje do pizzy?
Oczywiście – bazylia i pizza to połączenie idealne! Aromatyczna przyprawa jest jedną z najpopularniejszych w kuchni włoskiej. Kiedy bazylia do pizzy będzie odpowiednia i w jakiej postaci? Świeża doda jej nie tylko smaku, ale także świeżości oraz aromatu, doskonale komponując się z serem mozzarella. Suszona także może być wykorzystana w tym daniu. Bazylia do pizzy to przecież składnik sosu pomidorowego, który nadaje mu wyrazistości oraz śródziemnomorskiego charakteru.
Do pizzy bazylia czy oregano?
Jak już zostało powiedziane, pizza z bazylią jest klasycznym rozwiązaniem, które można śmiało wykorzystać w kuchni. A oregano? Może to zioło będzie bardziej odpowiednie? Nie ma sensu odpowiadać na pytanie, co lepiej sprawdzi się do pizzy: bazylia czy oregano. Jedno i drugie jest dobrym pomysłem, ponieważ świetnie się uzupełniają. Sprawdź artykuł: Dlaczego warto jeść oregano, popularną przyprawę do pizzy.