Pizza na grubym cieście, czy cienkim? A może coś pomiędzy?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi pizzy. Słynne włoskie danie cieszy się ogromną popularnością, ale jego fani są podzieleni. Dla jednych ideałem jest pizza na cienkim cieście, a dla drugich pizza na grubym cieście. Jeszcze inni wolą coś pomiędzy. Czy ktoś z nich ma rację? Co smakuje lepiej: pizza na cienkim cieście, czy grubym? A może na średnim?

Pizza na cienkim cieście – tak podają ją Włosi

Jak wiadomo, są różne rodzaje pizzy włoskiej. W zależności od regionu popularne danie może być podawane zupełnie inaczej. Zdecydowanie jednak dominuje pizza na cienkim cieście. Zarówno w samym Neapolu, z którego pochodzi pizza neapolitana, jak i w Rzymie, gdzie króluje pizza romana, nie znajdzie się w lokalach grubego, puszystego ciasta. Włosi wychodzą z założenia, że ma ono być tłem dla reszty dodatków, a nie stanowić dominantę potrawy.

Pizza na grubym cieście – na sposób amerykański

Pizza na grubym cieście zasłynęła natomiast w Ameryce, a zwłaszcza w Nowym Jorku. Je się ją tam zazwyczaj w kawałkach (ponieważ nowojorczycy są wiecznie „w biegu”) i nie szczędzi dodatków, po które w życiu nie sięgnęliby Włosi. Grube ciasto na pizzę zazwyczaj posypuje się tam serem typu cheddar oraz polewa sosem barbecue. Amerykanie są zdania, że w przypadku ich wersji dania ma być jak najbardziej tłusto i treściwie.

Pizza na średnim cieście – taką jada się w Polsce

Pizza na średnim cieście to tak zwana polska pizza. Z biegiem lat, czerpiąc inspirację od naszych zagranicznych sąsiadów, a także z własnej tradycji kulinarnej, stworzyliśmy własną wersję słynnego włoskiego dania. Jego podstawowymi składnikami są sos pomidorowy, ser żółty typu gouda, sos pomidorowy, dużo warzywnych, a zwłaszcza mięsnych dodatków – no i oczywiście jako zwieńczenie całej kompozycji, czyli sos czosnkowy!

Masz ochotę na pizzę na średnim cieście? Pizzeria Muzyczna zaprasza.

Przepis na cienkie ciasto do pizzy

Mało kto wie, że przepis na cienkie ciasto do pizzy nie różni się bardzo od tego na grube. Trzeba jednak użyć innych proporcji składników, a także dobrze je rozwałkować. Jak zrobić cienkie ciasto na pizzę? Potrzebne będą mąka, ciepła woda, świeże drożdże, sól, cukier i oliwa z oliwek*. Po ich połączeniu, ciasto na pizzę cienką należy wyrabiać przez 10-15, minut, a następnie przykryć ścierką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie można je rozwałkować na cieniutkie placki, posypując mąką.

*250 g, 150 ml, 25 g, 1 łyżeczka, pół łyżeczki,1 łyżka.

Ile piec pizzę na cienkim cieście?

Pizzy na cienkim cieście nie należy trzymać za długo w piekarniku. W przeciwnym razie spali się i nie będzie smaczna. Optymalny czas pieczenia wynosi 5-10 minut. Temperaturę najlepiej ustawić na maksymalną wartość, tak aby wypiek w smaku przypominał ten z pizzerii.pizza na cienkim cieście

Przepis na pizzę na grubym cieście

Przepis na pizzę na grubym cieście, podobnie jak na cienkim, nie jest skomplikowany. Trzeba jednak nieco inaczej dobrać składniki, a także wydłużyć czas wyrastania i zrezygnować z wałkowania. Aby zrobić grube ciasto na pizzę, należy połączyć ze sobą mąkę pszenną, drożdże, ciepłą wodę, cukier, oliwę i sól* w odpowiednich proporcjach. Następnie zaczyn trzeba zostawić w ciepłym miejscu na 10 do 15 minut. Gdy ten czas upłynie, można przejść do wyrabiania ciasta. W momencie, gdy będzie gładkie i elastyczne, znów powinno się je odstawić w ciepłe miejsce – tym razem na godzinę. Potem wystarczy tylko rozprowadzić kompozycję na prostokątnej blasze i pizza na grubym cieście gotowa!

*500 g, 30 g, 200 ml, 1 łyżeczka, 50 g, 1 łyżeczka

Jak piec pizzę na grubym cieście?

Pizzę na grubym piec można dłużej trzymać w piekarniku, ale uważając na to, aby tego nie przeciągnąć. Pieczenie powinno trwać około 25-30 minut w zależności od wybranej mocy. Temperaturę, jak zawsze podczas robienia pizzy najlepiej ustawić na maksimum – wówczas będzie ona miała podobne warunki jak w profesjonalnym piecu do pieczenia pizzy.

Zapraszamy do Pizzerii Muzycznej

Wiesz już, jak zrobić i ile piec pizzę na cienkim cieście, a także grubym. Pozostaje pytanie, co z pizzą na średnim. Po taką wersję słynnego włoskiego dania zapraszamy Cię do naszego lokalu. Pizzę w stylu polskim, czyli na średniej grubości spodzie i z serem gouda, serwujemy aż w 29 wariantach, dlatego z pewnością wybierzesz dla siebie coś odpowiedniego.

Zapoznaj się z menu Pizzerii Muzycznej i złóż zamówienie!

Pizza na grubym, cienkim, czy średnim cieście?

Rodzaj ciasta najlepiej dopasować do swoich preferencji kulinarnych. Pizza na cienkim spodzie idealnie sprawdzi się w przypadku osób chcących rozkoszować się smakiem dodatków i mających subtelniejsze kubki smakowe. Natomiast grube ciasto będzie idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią bardziej „konkretne” smaki. Tymczasem pizza na cienkim spodzie jest idealnym kompromisem pomiędzy tymi dwoma 😉