Rodzaje pizzy włoskiej

Miękkie, a jednocześnie chrupiące ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, rozpływający się w ustach ser… oryginalna włoska pizza podobno smakuje najlepiej. W praktyce okazuje się jednak, że niejedno ma imię. Mieszkańcy Słonecznej Italii przygotowują ją inaczej w zależności od regionu, używając autorskich receptur i sięgając po składniki charakterystyczne dla swoich okolic. Czym różnią się od siebie włoskie pizze? Podpowiadamy!

Kiedy pizza i Włochy spotkały się ze sobą?

Pizza jest daniem, które po świecie krąży już od bardzo dawna. Historia tego przysmaku sięga czasów starożytnej Grecji, a różne kuchnie świata od setek lat przyrządzały go na swój sposób, eksperymentując z przyprawami, sosami czy dodatkami. Niemniej do Włoch dotarł on dopiero około XVIII wieku. Wówczas w Neapolu powstały pierwsze pizzerie, początkowo przyciągające osoby chcące zjeść tanio, czyli studentów oraz robotników. Jeszcze wtedy pizza po włosku wyglądała dość skromnie – składało się na nią ciasto, czosnek, oliwa i pomidory. Ale w ciągu następnych 100 lat danie ewoluowało, stając się przysmakiem podawanym w restauracjach i jedzonym także przez przedstawicieli wyższych warstw społecznych.

Choć dziś włoskie pizze wyglądają nieco inaczej niż kiedyś, oszczędność w doborze składników oraz zamiłowanie do aromatycznych dodatków wciąż stanowi fundament tamtejszej kuchni. Różnice dotyczą jednak regionów, które wyspecjalizowały się w podawaniu słynnego przysmaku Słonecznej Italii na różne sposoby. O rodzajach pizzy włoskiej postaramy się opowiedzieć poniżej, natomiast o pizzy polskiej pisaliśmy już tutaj. A do jej spróbowania zapraszamy oczywiście do naszego lokalu – sprawdź menu Pizzerii Muzycznej i wybierz coś dla siebie!

Rodzaje pizzy włoskiej

1. Pizza Neapoletana

Zdaniem niektórych prawdziwa włoska pizza to właśnie Neapoletana. I mają trochę racji, ponieważ mieszkańcy Słonecznej Italii rzeczywiście uznają ją za swoją dumą narodową. Stworzyli nawet specjalne stowarzyszenie, mające na celu weryfikowanie autentyczności pizzy neapolitańskiej o nazwie The Associazione Verace Pizza Napoletana. Niepowtarzalny smak dania doceniła również Wspólnota Europejska, nadając mu oznaczenie STG, które potwierdza, że jest to tradycyjna włoska pizza.

Co zawiera w sobie przepis na pizzę włoską w stylu neapolitańskim? Przede wszystkim delikatną, drobno zmieloną mąkę typu 00, a także drożdże, wodę i sól. Dokładnie, ręcznie wyrobione ciasto odstawia się do wyrośnięcia od 8 do nawet 24 godzin oraz piecze w specjalnym piecu opalanym drewnem w bardzo wysokiej temperaturze, co gwarantuje jego chrupkość oraz nadaje mu aromatu. Warto wiedzieć, że najsłynniejsze włoskie pizze z regionu Neapol nie mają dużo dodatków. Ich siła tkwi w prostocie i wyrazistym smaku – Marghertia i Marinara są tego doskonałym przykładem!

2. Pizza Romana

Rodzaje pizzy włoskiej nie kończą się na Neapoletanie. Jest także wywodząca się prosto z Rzymu Romana. Ją wypieka się z mąki typu W180 – W290 i nie ogranicza się tak w kwestii wyboru dodatków. Piec powinien być mniej nagrzany – wystarczy, żeby danie spędziło w nim 3 minuty w temperaturze 350 stopni. Capriciosa jest najpopularniejszą tego rodzaju pizzą włoską. Przepis na nią zawiera dużą ilość smakowitych warzyw: pomidorów, pieczarek, oliwek i karczochów oraz mięsny dodatek w postaci szynki.

3. Pizza Siciliana

Poza Neapoletaną i Romaną została nam jeszcze jedna pizza. Włochy, a konkretnie Sycylia, słyną także z Siciliany. Swoim wyglądem i smakiem przypomina ona danie przygotowane w domu – puszyste oraz wyrośnięte. Ciasto na tego rodzaju pizzę wypieka się przez kilka minut w profesjonalnym piecu nastawionym na 300 stopni. Nie brakuje na nim oczywiście sosu pomidorowego, sera oraz ulubionych dodatków. Mieszkańcy Sycylii podają swoją regionalną pizzę inaczej niż w pozostałych częściach Włoch, czyli w postaci prostokątnych kawałków, aby ułatwić jej krojenie.

Wiesz już, jaka jest pizza włoska? Wrocław to miasto, w którym mieszkasz? Zajrzyj do Muzycznej, która podaje słynne danie mieszkańców Słonecznej Italii na swój własny sposób – równie smaczny, a zdaniem niektórych nawet lepszy, bo polski 😉 Odwiedź nasze lokalizacje i sprawdź sam.