Najczęstsze błędy popełniane podczas robienia pizzy

Wiele osób myśli, że robienie pizzy w domu nie jest niczym trudnym. Owszem, o ile przestrzega się pewnych zasad – w przeciwnym razie możemy zaliczyć wpadkę. Aby mieć pewność, że domowa pizza zawsze wyjdzie według przepisu, warto przeczytać poniższy tekst. Przedstawiamy w nim najczęstsze błędy popełniane podczas przygotowywania tego dania!

Jakie są błędy przy robieniu pizzy?

Istnieje wiele błędów popełnianych podczas robienia pizzy. Mogą one dotyczyć zarówno jej przygotowywania, jak i pieczenia. Jeśli chcemy, żeby nasza pizza smakowała wyśmienicie, powinniśmy więc dowiedzieć się, jakie są najczęściej popełniane wpadki i nauczyć się ich wystrzegać. Wówczas wyjdzie nam tak jak w pizzerii!

Pizza – najczęstsze błędy

Jakie są błędy przy robieniu pizzy, które wpływają na jej ostateczny wygląd i smak? To między innymi wybór złego rodzaju mąki, pośpiech, nieprawidłowe wyrabianie ciasta, przesadna ilość dodatków i sera czy zbyt wysoka lub niska temperatura pieczenia. Jak widać, powodów wpadek podczas przygotowywania pizzy może być wiele, dlatego zdecydowanie warto omówić je nieco szerzej 😉

1. Wybór złego rodzaju mąki

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czemu ciasto na pizze nie rośnie. Najczęściej przyczyna tego leży w użyciu zwykłej mąki pszennej zamiast włoskiej typu 00. Znalezienie jej w sklepie może być wyzwaniem, ale warto trochę bardziej się wysilić. A to dlatego, że tradycyjna mąka włoska jest bardzo drobno zmielona – praktycznie na pył, dzięki czemu przygotowane z niej ciasto dużo łatwiej wyrasta.

2. Pośpiech

Jak nie robić pizzy? Przede wszystkim szybko! Choć kojarzona jest z fast foodem, robienie jej wymaga dużo cierpliwości, co ma zasadnicze znaczenie zwłaszcza na etapie wyrastania. Ciasto drożdżowe potrzebuje minimum 2-3 h na osiągniecie swojej pożądanej formy. Jeśli więc będziemy się za bardzo spieszyć, najzwyczajniej w świecie nie wyjdzie nam pizza. Najczęstsze błędy podczas jej przygotowywania spowodowane są właśnie brakiem cierpliwości!

3. Nieprawidłowe wałkowanie ciasta

Spalona pizza to problem wielu początkujących kucharzy. Błędem zazwyczaj przez nich popełnianym jest zbyt cienkie rozwałkowywanie ciasta. W obawie przed niedopieczeniem pizzy formują spód, który wręcz prześwituje. W efekcie cisto mimo spędzenia odpowiedniej ilości czasu w piekarniku wychodzi z niego całe czarne. Jeśli chcemy uniknąć błędów na tym etapie, powinniśmy rozwałkować je na nie mniej niż 7-8 mm. Wówczas osiągniemy odpowiedni poziom wypieczenia pizzy bez efektu spalenia.

4. Przesadna ilość dodatków i sera

Im więcej, typ lepiej – ta zasada niekoniecznie sprawdza się podczas takiej czynności jak robienie pizzy. Błędy, które bardzo często popełniamy, polegają właśnie na użyciu zbyt dużej ilości dodatków czy sera. Wraz z dokładanymi składnikami musimy się bowiem liczyć z ryzykiem, że wyjdzie nam spalona pizza na brzegach z zakalcem na środku. Zaczynając swoją przygodę z tym daniem, bezpieczniej jest postawić na minimalizm, czyli wykorzystać 3, maksymalnie 4 dodatki, które idealnie ze sobą współgrają.

6. Zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura pieczenia

Spalona pizza często jest także efektem zbyt wysokiej temperatury pieczenia. Robiąc to danie samemu, musimy mieć świadomość, że nie dysponujemy profesjonalnym sprzętem. Ustawienie piekarnika na maksymalną moc niekoniecznie sprawi, że wyjdzie nam pizza jak z pieca opalanego drewnem. Aby ją odpowiednio wypiec w warunkach domowych, warto stosować się do zaleceń znajdujących się w przepisie. W końcu zbyt niska temperatura również może być przyczyną nieudanej pizzy. Wówczas będzie ona jednak nie spalona, a rozmokła i zakalcowata.

Gdzie przechowywać pizzę

7. Nieodpowiednie przechowywanie i podgrzewanie

Wiemy już, jakich zasad przestrzegać, aby nie wyszło nam twarde ciasto na pizzę czy spalona pizza. Okazuje się jednak, że duży wpływ na jej ostateczny smak i wygląd ma także nieodpowiednie przechowywanie oraz odgrzewanie. O tym, w jakie opakowanie powinno się zamykać to danie i jak je ponownie piec, aby nie było gumowe, pisaliśmy więcej w artykule „Nie ma czegoś takiego jak za duża pizza, ale co zrobić, gdy nie zjesz całej naraz?”.

Czemu pizza jest twarda? Z jakiego powodu ciasto nie rośnie? Jeśli dalej zadajesz sobie takie pytania, pomocny może okazać się tekst, który przygotowała Pizzeria Muzyczna. Przedstawiliśmy w nim najważniejsze zasady robienia pizzy idealnej!