Jak jeść pizzę? Zasady savoir-vivre’u
Chrupiące i przypieczone ciasto, rozpuszczony, ciągnący się ser, idealnie dobrane dodatki… I jeszcze ten zapach! Pizzy trudno jest się oprzeć, dlatego zazwyczaj mamy ochotę zjeść ją jak najszybciej, przy użyciu rąk. Gdy jednak jesteśmy w restauracji, zazwyczaj używamy noża i widelca, obawiając się złamania zasad etykiety. Tymczasem okazuje się, że według włoskiej tradycji jedzenie pizzy nie zawsze musi ograniczone kodeksem dobrych manier. Wyjaśniamy, w jakich sytuacjach można sobie pozwolić na więcej luzu!
Jedzenie pizzy to trudna sztuka
Jedzenie pizzy to skomplikowany proces, podczas którego można łatwo się ubrudzić. Włożenie do ust kawałka ciasta posmarowanego sosem pomidorowym jest problematyczne nawet podczas używania rąk. A co dopiero, gdy musimy posługiwać się nożem i widelcem! Niekiedy jednak pojawia się taka konieczność, którą narzuca kodeks savoir-vivre, czyli zbiór zasad dobrego wychowania przy stole. Jak powinno się jeść pizzę zgodnie z etykietą?
Jak powinno się jeść pizzę?
Będąc w restauracji, powinniśmy przestrzegać zasad tego, jak jeść pizzę. Savoir-vivre nakazuje, aby spożywać ją przy użyciu noża i widelca, trzymanego w lewej dłoni, grzbietem skierowanym ku górze. Po odkrojeniu kawałka pizzy należy odwrócić widelec w przeciwnym kierunku i włożyć przygotowany kęs do ust.
Gdy jedzenie pizzy sztućcami zostaje zakończone, zgodnie z etykietą musimy ułożyć je w pozycji wskazującej na godzinę 5:20. Jeśli robimy tylko przerwę od spożywania posiłku, nóż i widelec wypada ze sobą skrzyżować na talerzu. Wówczas kelner będzie wiedział, że jeszcze nie powinien go zabierać.
Jedzenie pizzy według włoskiej tradycji
Okazuje się, że włosi mają nieco luźniejsze podejście do etykiety i niekoniecznie kierują się w życiu zasadami savoir-vivre. Według ich tradycji sposób jedzenia pizzy uzależniony jest od sposobu jej podania. Jeśli została zaserwowana w jednym kawałku na talerzu, rekomenduje się użycie noża i widelca. Zasadnicze znaczenie ma tu wygoda – w końcu zjedzenie całej, okrągłej pizzy samymi rękami stanowi wyzwanie.
A jak jeść pizzę, gdy jest już pokrojona na trójkątne fragmenty? Wówczas Włosi sugerują, aby użyć rąk. Ich zdaniem pizza smakuje najlepiej, gdy kawałek jest zgięty do środka i trzymany w najszerszym miejscu. Można nawet oblizać palce, tym samym dając znać kucharzowi, że smakowało nam jego danie!
Jak jeść pizzę? Zbiór praktycznych wskazówek
Jedzenie pizzy jest trudną sztuką. Niezależnie od tego, czy używamy rąk, czy sztućców, może sprawiać kłopot. Przygotowaliśmy więc praktyczne wskazówki, pomocne w jedzeniu pizzy – zarówno w restauracji, jak i domowym zaciszu.
1. Złożenie kawałka pizzy na pół
Jedząc pizzę rękami, warto zgiąć ją tak, aby jej końce stykały się, a całość była złożona na kształt litery „U”. Dzięki temu unikniemy wypadania dodatków i nie pobrudzimy ubrań czy stołu.
2. Pizza… bez dodatków
Jeśli mamy ochotę zjeść osobno dodatki i ciasto, nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy użyć tępej strony noża, aby ściągnąć składniki z kawałka i odłożyć je na bok. Wówczas będziemy mogli skonsumować dodatki jak sałatkę, od czasu do czasu przegryzając placek.
3. Jedzenie od strony skórki
Choć zazwyczaj jedzenie pizzy rozpoczyna się od czubka trójkątnego kawałka, można także spróbować skonsumować ją od końca, w pierwszej kolejności zabierając się za skórkę. Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane!
4. Urywanie i maczanie kawałków
Ten sposób polega na odrywaniu kawałków pizzy i maczaniu ich w swoim ulubionym sosie. W Menu Pizzerii Muzycznej można znaleźć aż cztery rodzaje wyśmienitych dipów – czosnkowy, pomidorowy, pomidorowy ostry i barbecue – warto spróbować je wszystkie! Z myślą o osobach, które ciekawi temat sosów do pizzy, przygotowaliśmy ten artykuł. Zachęcamy do lektury wszystkich smakoszy!
5. Zostawianie skórki
Nie każdy lub suche końcówki pizzy. Dlatego też, gdy zjemy część z sosem i dodatkami, możemy bez wyrzutów sumienia zostawić je na talerzu. Jeśli nie lubimy marnować jedzenia, praktycznym rozwiązaniem jest ponowne wykorzystanie końcówek. Wówczas najlepiej posypać je serem i ulubionymi przyprawami oraz zapiec w piekarniku. Pyszna przekąska gotowa!
Sprawdź, co mamy do zaoferowania w Muzycznej Pizzerii we Wrocławiu!