Pizza w ciąży – tak czy nie? Sprawdź, czy można jeść pizzę w ciąży

Pizza w ciąży stanowi dość popularną zachciankę. Wiele przyszłych mam w trosce o zdrowie swoje i maluszka zastanawia się jednak, czy jest dozwolona. W końcu uchodzi za danie wysokokaloryczne, a takich przecież należy się wystrzegać, będąc w błogosławionym stanie. Odpowiadamy więc na pytanie: czy można jeść pizzę w ciąży?

Czy można jeść pizzę w ciąży?

Pizza w ciąży nie jest zakazana, ale należy zachować w umiar w jej jedzeniu. Przyszłym mamom zaleca się unikanie pustych kalorii, a ich źródłem może być właśnie pszenne ciasto uginające się pod ciężarem często niezdrowych dodatków. To, czy można jeść pizzę w ciąży, zależy także od produktów, które się na niej znajdują. Niektóre składniki są zakazane w błogosławionym stanie, więc nie powinny się znaleźć na słynnym daniu kuchni włoskiej.

Pizza w ciąży powinna być świeża (niemrożona), na cienkim lub średnim cieście, skomponowana z kilku dozwolonych składników wysokiej jakości. Warto przygotować ją samemu lub zamówić w renomowanej restauracji, takiej jak Pizzeria Muzyczna. W naszym lokalu sprowadzamy produkty od lokalnych dostawców, a pizzę od A do Z przygotowujemy sami, dzięki czemu jest idealnym wyborem dla przyszłych mam. Pobierz aplikację, zapoznaj się z menu i złóż zamówienie już dziś, a przekonasz się o tym sama.

Pizza w ciąży – dodatki, na które trzeba uważać

Jak już zostało wspomniane, to, czy można jeść pizzę w ciąży, powinno zależeć od dodatków, które się na niej znajdują. Słynne włoskie danie może zawierać wiele składników zakazanych dla przyszłych mam. Zaliczają się do nich przede wszystkim:

  • sery pleśniowe

Ser pleśniowy na pizzy w ciąży nie jest najlepszym wyborem. Produkty takie jak brie, gorgonzola, camembert, a nawet ser kozi, feta czy ricotta wytwarzane są z niepasteryzowanego mleka. Mogą więc być źródłem listerii, czyli bakterii powodujących infekcje pokarmowe o ostrym przebiegu, a także infekcje grypowe. O ile nie są one bardzo niebezpieczne dla matki, to już w przypadku płodu wiążą się z poważnymi zagrożeniami, prowadząc do poronienia, przedwczesnego porodu czy powikłań zdrowotnych. W trosce o zdrowie maluszka lepiej więc ich unikać. Zamiast serów pleśniowych świetnie sprawdzi się ser mozzarella na pizzy w ciąży lub ser gouda – oba są dla niego w pełni bezpieczne.

Sprawdź, jaki ser do pizzy wybrać

  • owoce morza

Czy można jeść pizzę w ciąży z owocami morza? Niestety nie. Mogą być one źródłem niebezpiecznych dla płodu bakterii chorobotwórczych oraz pasożytów.

  • mięso i wędliny

Jedzenie pizzy w ciąży z dodatkiem prosciutto dodanego dopiero po jej upieczeniu albo niedopieczonego chorizo jest zakazane. Chcąc uniknąć zakażenia toksoplazmozą lub listeriozą, należy zadbać o to, żeby słynne włoskie danie z mięsem lub wędliną było odpowiednio wypieczone. Wówczas nawet pizza z salami w ciąży nie będzie zagrożeniem. Będąc w błogosławionym stanie, należy także pamiętać, aby nie przesadzać z ilością mięsnych dodatków. Zwłaszcza takie składniki jak boczek, szynka czy kiełbasa są wysokokaloryczne i ciężkostrawne, czyli niewskazane w ciąży.

czy można jeść pizzę w ciąży

Czy w ciąży można jeść pizzę z pieczarkami?

Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy w ciąży można jeść pizzę z pieczarkami. Spieszymy więc z odpowiedzią! Jeszcze do niedawna twierdzono, że w błogosławionym stanie wszystkie grzyby są zakazane, ale z czasem eksperci doszli do wniosku, że tylko trujące grzyby powinny być wykluczone z diety przyszłych mam. Pieczarki, zaliczane do grzybów jadalnych, mogą więc być bez przeszkód jedzone przez kobiety w ciąży. Zawierają dużo cennych witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu.

Czy można jeść pizzę przy cukrzycy ciążowej?

Pizza w ciąży nie jest dozwolona dla wszystkich. Zawiera dużą ilość węglowodanów prostych, dlatego powinny na nią uważać zwłaszcza Panie zmagające się z cukrzycą ciążową, a także insulinoopornością, nadwagą lub otyłością. Jedzenie pizzy w ciąży nie będzie też dobrym pomysłem w przypadku kobiet ze schorzeniami układu pokarmowego. Słynne włoskie danie ze względu na dużą zawartość tłuszczu jest bowiem ciężkostrawne.