Pizza i inne przekąski do piwa, które podkręcą jego smak

Każdemu od czasu do czasu marzy się puszka lub butelka zimnego piwa wyciągniętego prosto z lodówki – niezależnie od tego, czy ma się za sobą ciężki dzień w pracy, czy planuje się poimprezować w piątkowy wieczór. Jednak popularny trunek smakuje jeszcze lepiej opatrzony odpowiednim poczęstunkiem. Przedstawiamy więc najlepsze pomysły na przekąski do piwa.

Przekąski do piwa na duży apetyt

Nie bez powodu wiele osób sięga po przekąski do piwa. Okazuje się bowiem, że złoty napój pobudza apetyt. Ten fakt został udowodniony naukowo i nie ma sensu z nim walczyć. Zresztą znajduje on potwierdzenie w rzeczywistości. W końcu komu nie zdarzyło się zgłodnieć po wypiciu piwa? Wówczas najczęściej ma się ochotę na wszystko, co słone i tłuste. Organizm domaga się treściwego posiłku, który będzie stanowił dobry „podkład” do alkoholu.

Pizza i piwo, czyli duet idealny

Pizza i piwo uchodzą za duet idealny między innymi dlatego, że słynne włoskie danie jest niesamowicie sycące. Chrupiące ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, mnóstwo sera i dodatków składają się na posiłek, który długo zostaje w żołądku. Pizza w roli przekąski do piwa zabezpiecza go przed szkodliwym działaniem procentów oraz sprawia, że następnego dnia nie kac nie daje o sobie znać. Wszystko dzięki zawartości tłuszczu oraz białka, które powodują, że stężenie alkoholu we krwi wzrasta znacznie wolniej niż w przypadku lekkostrawnych potraw.

Masz ochotę na pizzę i piwo? Zapoznaj się z menu Pizzerii Muzycznej. Oferujemy wiele smakowitych pozycji – zarówno klasycznych, jak i bardziej nietypowych. O tym, że nie trzeba się bać odkrywania nowych smaków, przeczytasz w artykule „Pizza z nietypowymi składnikami, czyli dlaczego próbować nowości”.

Dlaczego pizza i piwo to dobry pomysł?

Istnieją także inne argumenty za tym, że pizza i piwo świetnie się uzupełniają. Jednym z nich jest smak. Złocisty trunek o lekko gorzkiej nucie doskonale komponuje się ze składnikami, które zawiera pizza. Piwo w połączeniu z trójkątnym kawałkiem wypełnionym po brzegi sosem z pomidorów, serem nie traci swojego smaku – wręcz przeciwnie – zostaje on podbity. Ale prawdziwa magia dzieje się dopiero na etapie dodatków. Popularny napój bardzo lubi mięsne składniki, dlatego nie powinno ich zabraknąć na daniu, jakim jest pizza. Piwo jednak niejedno ma imię – może być łagodne lub bardziej wyraziste. Warto wziąć to pod uwagę przy wyborze dodatków, ponieważ nie każdy gatunek pasuje do wszystkiego. Napój pszeniczny będzie świetnie uzupełniał smak drobiu, ale już niekoniecznie wieprzowiny czy wołowiny. Z kolei lager będzie wówczas idealną propozycją.

Pizza i piwo to duet idealny, ale jest także wiele innych możliwości, np. wino. Jeśli szukasz ciekawych inspiracji, przeczytaj artykułJaki napój do pizzy, co najlepiej smakuje z pizzą?”.

Jakie danie do piwa?

Nie ulega wątpliwości, że jeśli chodzi o gotowe przekąski do piwa, pizza nie ma żadnej konkurencji. Wystarczy chwycić za telefon i złożyć zamówienie, aby już po kilku chwilach cieszyć się z pysznego dania. Niemniej pizza i piwo nie muszą być jedynymi pozycjami w menu. Można dodatkowo przygotować coś samemu, zwłaszcza jeśli planuje się zaprosić gości.Pizza Folk

Jak zrobić przekąski do piwa?

Robiąc przekąski do piwa samodzielnie, trzeba postawić na proste i mało czasochłonne przepisy. Nikt nie chce przecież spędzić kilku godzin w kuchni. Świetnie sprawdzą się więc takie dania jak krążki cebulowe, frytki, czy chrupiące paluszki. O słodkościach można zapomnieć – do piwa dużo lepiej pasują słone potrawy.

Pizzeria Muzyczna we Wrocławiu

Pomysły na szybkie przekąski do piwa

1. Krążki cebulowe

Doskonały pomysł na szybkie przekąski do piwa to oczywiście krążki cebulowe. Mogą pełnić funkcję samodzielnego poczęstunku lub stanowić dodatek do mięs czy burgerów. Aby je przygotować, wystarczy pokrojoną w plasterki cebulę obtoczyć w panierce składającej się z 1 szklanki mąki, 1,5 szklanki piwa, 2 jajek i przypraw, a potem usmażyć na głębokim oleju.

2. Domowe frytki

Jakie przekąski do piwa będą pasować? Oczywiście frytki, ale koniecznie domowej roboty. Do ich przygotowania potrzeba 1 kg ziemniaków. Należy je pokroić w paski, obtoczyć w soli, pieprzu, natce pietruszki, dwóch łyżkach oliwy, a następnie piec w 200 stopniach przez 30 minut.

3. Paluszki z ciasta francuskiego

Smaczne przekąski do piwa mogą prezentować się efektownie i nie wymagać długich przygotowań. Doskonałym przykładem takiego poczęstunku są zaplatane paluszki. Przepis na nie nie jest skomplikowany. Trzeba nasypać około 40 g tartego parmezanu deskę, położyć na nim płat (1 opakowanie) ciasta francuskiego i dodać kolejne 40 g sera. W kolejnym kroku należy przekroić płat na pół, następnie na 10 mm paski i zawinąć je wokół własnej osi. Na koniec uformowane już paluszki wystarczy posypać słodką papryką, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 10-15 minut.