Pizza bar – oryginalny poczęstunek na weselu. Trend, który warto wykorzystać
Pizza jest niezwykle popularnym daniem. Jej smak zna niemal każdy, dlatego stanowi prawdziwy kulinarny fenomen. Chrupiące ciasto, wyrazisty sos pomidorowy, ciągnący się ser i przepyszne dodatki składają się na niepowtarzalny smak, którego nie sposób porównać z żadnym innym. Wszystko to sprawia, że pizza przestaje być tylko i wyłącznie posiłkiem przeznaczonym na luźne okazje. Coraz częściej pojawia się także na uroczystościach weselnych – podana w formie tematycznego stołu!
Nowe trendy w organizacji wesel
Czasy, w których na weselach podawano tylko ciasta czy zimne przekąski w formie bufetu już dawno minęły. Teraz Państwo Młodzi poszukują bardziej oryginalnych pomysłów na podanie jedzenia, które są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim wpisujące się pod względem estetycznym w konwencję przyjęcia. Powoli odchodzi się bowiem od typowych sztywnych, eleganckich wesel, na rzecz bardziej nowoczesnych, ze szczyptą czegoś wyjątkowego. Na znaczeniu zyskują imprezy w stylu rustykalnym, zdominowane przez drewniane akcenty, nierzucającą się w oczy, subtelną roślinność, a także jedzenie, któremu daleko jest do tego podawanego jeszcze 10 lat temu. Dziś dużą uwagę zwraca się na przekąski oraz ich efektowne zaprezentowanie. Na topie są zwłaszcza stoły tematyczne z ulubionymi potrawami Państwa Młodych. Fani kuchni włoskiej bardzo często stawiają na wyjątkowo pyszny i dekoracyjny pizza bar.
Pizza bar – na czym polega?
Pizza bar to nic innego jak stół, na którym w formie bufetu podane jest najsłynniejsze włoskie danie. Po smakowite kawałki pełne ciągnącego się sera i ulubionych składników goście mogą sięgać w każdej chwili. Do ich dyspozycji są dodatkowo aromatyczne sosy oraz oliwa z oliwek. Jedzenie uzupełnia na bieżąco pizzaiolo, czyli kucharz specjalizujący się w przygotowywaniu pizzy.
Weselne menu – pizza bar krok po kroku
Nie ulega wątpliwości, że pizza bar na weselu sprawdzi się świetnie. Aby jednak zachwycić gości organizacją tematycznego stołu, warto dopracować go zarówno smakowo, jak i wizualnie pod każdym względem. Z myślą o osobach, chcących wykorzystać ten pomysł podczas swojego wyjątkowego dnia, opracowaliśmy praktyczny poradnik. Jak stworzyć pizza bar na wesele? Podpowiadamy!
1. Wybierz dobrą pizzerię
Pizza na wesele musi być przepyszna. Przy wyborze pizzerii nie można więc kierować się wyłącznie kosztami – najlepiej, żeby za atrakcyjną ceną stała wysoka jakość. Składniki od lokalnych dostawców, autorskie receptury oraz doświadczeni pizzaiolo to najważniejsze cechy dobrej restauracji. Duże znaczenie ma także odpowiednia lokalizacja. Najlepiej postawić na lokal znajdujący się w pobliżu miejsca odbywania się wesela, co pozwoli nie tylko zaoszczędzić, ale i zmniejszyć ryzyko ewentualnej wpadki.
Wyprawiasz wesele w pobliżu Wrocławia i chcesz stworzyć pizza bar? Menu Pizzerii Muzycznej powinno Cię zainteresować! Zapoznaj się z naszą ofertą, skontaktuj się, a wspólnie dogadamy szczegóły cateringu w Twoim wyjątkowym dniu 😉 Pizzeria Muzyczna we Wrocławiu
2. Skomponuj menu na pizza bar
Kolejny ważny aspekt to skomponowanie menu. Pizza bar powinien być dokładnie przemyślany, aby wpasować się w gusta wszystkich gości. Pozycjami obowiązkowymi są oczywiście klasyki – Margherita, Prosciutto e funghi czy Quattro Formaggi, ale warto również trochę poeksperymentować i zaszaleć z dodatkami. Ciekawym pomysłem jest na przykład stworzenie autorskiej kompozycji przez Państwa Młodych, która oddaje ich wspólne gusta smakowe. A dla prawdziwych fanów słynnego dania kuchni włoskiej zamiast klasycznego tortu proponujemy tort pizza. Wesele z takim daniem w roli głównej z pewnością zostanie zapamiętane na długo!
3. Nie zapomnij o dodatkach
Na tematycznym stole weselnym w formie pizza bar nie może zabraknąć także dodatków. Mowa tutaj choćby o sosach – czosnkowym, pomidorowym łagodnym i ostrym oraz oliwach smakowych. Koło nich świetnie będą wyglądały dużych rozmiarów solniczka i pieprzniczka stylizowane na rustykalne, a także doniczki ze świeżymi ziołami, np. bazylią czy oregano. Nie wolno zapomnieć również o winach, dopasowanych do dodatków znajdujących się na pizzy. O zasadach doboru alkoholu do tego dania pisaliśmy tutaj – zachęcamy do poszerzenia informacji.