Jaka oliwa do pizzy? Pizza z oliwą zawsze smakuje lepiej. Dowiedz się dlaczego!

Po co oliwa do pizzy? – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które jeszcze nie miały okazji spróbować słynnego włoskiego dania z aromatycznym dodatkiem. Okazuje się, że powodów dla jedzenia pizzy z oliwą nie brakuje. Wśród nich trzeba wymienić wyjątkowy smak, dostępny w wielu ciekawych wariantach. Czosnek, trufla, zioła, chili – dla każdego coś dobrego!

Czy pizzę polewa się oliwą?

Pizza z oliwą uchodzi za prawdziwy włoski przysmak. Mieszkańcy Słonecznej Italii są zdania, że używanie sosu czosnkowego lub keczupu mija się z celem w przypadku ich słynnego dania. W żadnej restauracji we Włoszech nie dostanie się podobnych dodatków, na stole z pewnością pojawi się natomiast oliwa z oliwek do pizzy – koniecznie aromatyczna i dobrej jakości.

Do produkcji oliwy nie używa się wielu składników. Nic dziwnego – w końcu Włosi kochają prostotę. Jej baza składa się z soku wyciśniętego z oliwek, który sam w sobie smakuje wyśmienicie. Dużą popularnością cieszą się także warianty smakowe. Zwłaszcza oliwa czosnkowa do pizzy oraz oliwy z dodatkiem różnego rodzaju ziół czy ostrej papryczki chili.

W Pizzerii Muzycznej doskonale wiemy, jaka oliwa do pizzy jest najlepsza. Do wyboru mamy dwa warianty tego produktu: czosnkowy oraz ostry, które przygotowujemy sami. Masz ochotę na pyszną pizzę z oliwą? Pobierz aplikację, zapoznaj się z menu Pizzerii Muzycznej i wybierz coś dla siebie!

Pizza z oliwą w polskiej kuchni

Czy pizzę polewa się oliwą w Polsce? Z każdym rokiem wydaje się, że włoskie zwyczaje związane z jedzeniem coraz lepiej przyjmują się w naszym kraju. Nic więc dziwnego, że pizza z oliwą także zyskuje na popularności. Z początku podawano ją głównie w lokalach specjalizujących się w kuchni neapolitańskiej, ale z czasem pojawiła się również w pozostałych pizzeriach. Jako że Polacy kochają sos czosnkowy, nie ma się co dziwić, że największe triumfy w tutejszych domach i restauracjach święci oliwa czosnkowa do pizzy. Zazwyczaj poza głównym składnikiem dodaje się do niej przypraw, aby nadać jej aromatu.

Oliwa do pizzy – jak jeść?

W Polsce wciąż wiele wątpliwości budzi oliwa do pizzy. Jak jeść słynne włoskie danie z tym dodatkiem? Niewielką ilością oliwy można skropić całą pizzę lub każdy kawałek maczać w niej osobno. Nie ma jednego, słusznego sposobu na jedzenie pizzy z oliwą. Warto więc eksperymentować.

Jaka oliwa z oliwek do pizzy?

Oliwa do polania pizzy występuje w wielu odmianach, dlatego można ją dobrać do ulubionych składników. Klasyczna, bez dodatków będzie świetnie komponować się z kompozycjami ze świeżymi warzywami. Oliwa czosnkowa do pizzy doskonale sprawdzi się natomiast do klasycznych propozycji, np. Margherity, Bufali, czy Parmy. Z kolei truflowa idealnie zgra się ze śmietanowym spodem (przeczytaj nasz artykuł: „Pizza rossa a bianca – czym się różnią”).

Ciekawym pomysłem jest także oliwa smakowa do pizzy wzbogacona o zioła. W zależności od rodzaju użytych przypraw można polać nią swoją ulubioną wersję słynnego włoskiego dania i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. A jaka oliwa do pizzy będzie dobrym wyborem dla fanów ostrości? Oczywiście taka z dodatkiem pikantnej papryczki chili lub jalepeno.

ser do pizzy

Jak zrobić oliwę do pizzy?

Prawie w każdym sklepie w Polsce na półce znajduje się oliwa do pizzy. Przepis na ten aromatyczny dodatek nie jest jednak skomplikowany, dlatego warto przygotować go samemu. Pizza z oliwą zrobioną własnoręcznie będzie smakowała dużo lepiej, zwłaszcza jeśli użyje się swoich ulubionych składników w proporcjach dobranych według własnych preferencji. Przy okazji nieco oszczędzi się podczas zakupów, ponieważ tego rodzaju produkty do tanich nie należą.

Pizzeria Muzyczna z Wrocławia

Oliwa do pizzy – przepis

Nie ma jednego słusznego podejścia do tego, jaka powinna być oliwa do pizzy. Przepis, który zaprezentujemy poniżej, można potraktować dosłownie lub jako inspirację. W końcu każdy człowiek lubi co innego, co nie tyczy się tylko oliwy, ale także innych dań znanych z kuchni włoskiej. Co powinna zawierać oliwa do pizzy? Przepis wymaga użycia bazy w postaci 1 szklanki soku wyciśniętego z oliwek. Do niej warto dodać 2, maksymalnie 3 ząbki czosnku i kilka listków bazylii. Taka oliwa czosnkowa do pizzy świetnie będzie smakowała z suszonym pomidorami, więc można uzupełnić przygotowaną o kompozycję o dwie lub trzy sztuki.