Dania podobne do pizzy – alternatywy dla miłośników słynnego włoskiego dania

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie, ale istnieje wiele potraw, które dzielą z nią pewne cechy. Zwłaszcza jeśli chodzi o sposób przygotowania i pieczenia ciasta czy dobór dodatków. Przedstawiamy dania podobne do pizzy, które mogą być dla niej ciekawą alternatywą. Przeczytaj artykuł i pozwól się zainspirować!

Pizza – jedyna i niepowtarzalna

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że nic nie zastąpi tradycyjnej pizzy. Chrupiące ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, roztopiony ser i ulubione dodatki składają się na kompozycję, która nie ma sobie równych pod względem smaku. Świadczy o tym fakt, że słynne włoskie danie jest znane i uwielbiane praktycznie wszędzie – od ojczystych Włoch, przez Amerykę, aż po Polskę. Na pyszną pizzę z dowozem we Wrocławiu zapraszamy do Pizzerii Muzycznej. Posiadamy aż pięć lokalizacji w całym mieście i własnych dostawców, dzięki czemu realizacja zamówień odbywa się ekspresowo. Jeden z naszych oddziałów funkcjonuje również w godzinach nocnych.

Sprawdź artykuł: Pizzeria Muzyczna zaprasza także nocą!

Dania podobne do pizzy z całego świata. Co jest podobne do pizzy?

Nawet najwięksi miłośnicy pizzy mają czasem ochotę na jakieś urozmaicenie. Wówczas świetnym rozwiązaniem mogą być właśnie dania podobne do pizzy, które pizzą nie są 😉 Sprawdzą się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i propozycja na domówkę czy innego rodzaju imprezę. Jaka może być alternatywa dla pizzy?

1. Pinsa

Pierwszym włoskim daniem, o którym warto wspomnieć, jest Pinsa. Czym się różni pinsa od pizzy? Ma ona nieco lżejszą konsystencję z uwagi na fakt, że powstaje z mieszanki trzech mąk i podlega dłuższemu procesowi fermentacji. Mimo to w smaku ciasto wciąż jest podobne do pizzy, ale dodatkowo pinsę odróżnia od niej brak sosu pomidorowego oraz dużo bardziej minimalistyczne podejście do dodatków. 

Jeśli interesują Cię włoskie potrawy podobne do pizzy, sprawdź też artykuł o tamtejszej kuchni: Za co kochamy kuchnię włoską?

2. Calzone 

Calzone to w zasadzie nie coś podobnego do pizzy, tylko pizza w zamkniętej formie. Powstaje poprzez złożenie okrągłego placka ciasta na pół z farszem w środku. Brzegi dania są zlepione, tworząc półksiężyc. Jak się je calzone? Ta potrawa jest przeznaczona dla jednej osoby i serwowana na talerzu, dlatego najlepiej spożywać ją przy użyciu noża oraz widelca, co będzie nie tylko wygodne, ale i taktowne. 

3. Foccacia 

Co zamiast pizzy na imprezę? Ciekawym pomysłem może być foccacia. Tym, co jeszcze jej nie znają, wypada wyjaśnić, czym się różni foccacia od pizzy. Choć również pochodzi z Włoch i jest robiona na cieście drożdżowym, ma dużo bardziej puszystszy spód, który przypomina chleb. Nie smaruje się go też sosem pomidorowym, tylko samą oliwą, solą oraz ziołami – najczęściej rozmarynem. Nieco oszczędniej podchodzi się również do kwestii dodatków, ponieważ wybór najczęściej ogranicza się do oliwek, pomidorów, czy cebuli. 

4. Chaczapuri

Chaczapuri, czyli podobne do pizzy gruzińskie danie, które zyskało międzynarodową sławę. To rodzaj placka zapiekanego z serem, często podawanego z jajkiem i kawałkiem masła. Występuje w licznych odmianach, jednak najpopularniejszym jest właśnie chaczapuri adżarskie z dodatkiem sera, jajka oraz masła.

5. Langosz

Co jest podobne do pizzy? Słynne włoskie danie przypomina również pewien węgierski przysmak. Langosz, czyli smażony w głębokim tłuszczu placek, serwowany jest z różnym dodatkami, takimi jak czosnek, ser czy śmietana. Choć ciasto ma podobne do pizzy, powstaje ono nie tylko z mąki pszennej i drożdży, ale także gotowanych, utłuczonych ziemniaków, przez co smakuje zupełnie inaczej.

6. Okonomiyaki 

Japończycy również mają w swojej tradycji kulinarnej dania podobne do pizzy. Jednym z nich jest okonomiyaki, czyli smażony naleśnik podawany z dodatkami, np. owocami morza, rybami oraz warzywami. Choć ta potrawa pochodzi z Hiroszimy, zyskała popularność w całym kraju. 

Dania podobne do pizzy

7. Tarte flambée 

Co zamiast pizzy podają w Alzacji? Serwuje się tam danie nazywane tarte flambée. Choć z wyglądu jest podobne do pizzy, tak naprawdę to placek z ciasta chlebowego zapiekany zazwyczaj z boczkiem, cebulą oraz śmietaną. Serwuje się go na efektownej drewnianej desce, najczęściej w towarzystwie piwa.