Jakie produkty i przyprawy rozgrzewające organizm położyć na pizzy?
Zimą warto zadbać o to, aby rozgrzać organizm od środka. Niskie temperatury nie są dla niego sprzyjające, co odbija się na samopoczuciu i zdrowiu człowieka. Jakie przyprawy i produkty rozgrzewające organizm położyć na pizzy, żeby było cieplej? Podpowiadamy!
Co jest dobre na rozgrzanie się?
Świetnym sposobem na rozgrzanie się jest dieta obfita w produkty oraz przyprawy o takich właściwościach. Prawidłowe odżywianie się nie tylko pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę ciała, ale także wspiera krążenie krwi, przyspiesza przemianę materii oraz podnosi odporność organizmu. Włączając do jadłospisu produkty oraz przyprawy rozgrzewające, można uniknąć problemów zdrowotnych oraz poprawić swoje samopoczucie. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy wzrasta ryzyko infekcji i chorób.
Dieta rozgrzewająca – na czym powinna się opierać?
Na wstępie trzeba zaznaczyć, że każdy produkt posiada swój smak oraz termikę. To właśnie one powodują, że jedzenie dzieli się na rozgrzewające i wychładzające. W zimie, gdy na zewnątrz jest szaro, zimno i ponuro, warto postawić na produkty, dzięki którym temperatura ciała się podniesie, co wzmocni oraz pokrzepi organizm. Jednocześnie należy unikać tych wychładzających i wyziębiających – lepiej zostawić je na lato.
Co jeść, żeby było cieplej?
Żeby było cieplej, warto postawić na dietę bogatą w produkty rozgrzewające organizm, czyli:
- warzywa: paprykę, szczypiorek, jarmuż, fasolę, pora, pietruszkę, pasternak, cebulę, czosnek;
- owoce: wiśnie, suszoną papaję, kokosa, głóg, winogrona, ananasa, liczi, mandarynkę, malinę;
- ziarna: otręby pszenne, owies, zarodki pszenicy;
- nasiona: czarną fasolę, brązowy sezam, soczewicę, kasztana, orzecha włoskiego;
- mięso: wołowinę, kurczaka, krewetkę, ryby słodkowodne, indyka.
Pizza rozgrzewająca – samodzielnie skomponuj dodatki
Komponując pizzę, można zdecydować się na produkty rozgrzewające takie jak papryka, cebula, czosnek i uzupełnić je o pełnowartościowe źródło białka, np. kurczaka. Obecnie większość pizzerii oferuje opcję personalizacji, dlatego dopasowanie dodatków do indywidualnych preferencji nie powinno stanowić problemu. Możliwość skomponowania pizzy jest dostępna także w Muzycznej. Sprawdź nasze lokalizacje i złóż zamówienie już dziś! Mamy najlepszą pizzę na wynos we Wrocławiu.
Przyprawy rozgrzewające organizm
Co rozgrzewa organizm od środka? W tym celu świetnie sprawdzają się przyprawy o rozgrzewających właściwościach. Należą do nich imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, wanilia, kurkuma i wykorzystywana często jako pikantny dodatek do pizzy sproszkowana papryczka chili.
Imbir – choć jego cytrynowy smak i ostry zapach może przeszkadzać, zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety. Nawet niewielka ilość tej przyprawy rozgrzewającej przyspiesza krążenie i sprawia, że z miejsca człowiekowi robi się cieplej, a w dodatku pozytywnie wpływa na jego odporność.
Goździki – poza tym, że są to świetne przyprawy rozgrzewające, mają także zdolność zwalczania wolnych rodników oraz oczyszczania organizmu z toksyn. Za sprawą właściwości bakteriobójczych pokonują również infekcje.
Kardamon – rozgrzewa, oddziałuje przeciwzapalnie, może hamować rozwój przeziębienia. Po dodaniu do niektórych posiłków neutralizuje toksyczne składniki.
Cynamon – doskonały przykład przyprawy, co rozgrzewa żołądek i jednocześnie poprawia smak dania. Warto również wspomnieć o jego działaniu antyseptycznym, czyli odkażającym.
Gałka muszkatołowa – ma pozytywny wpływ na procesy trawienne oraz krążenie. Podobnie jak pozostałe przyprawy rozgrzewające organizm ma właściwości pokrzepiające i wzmacniające.
Wanilia – jest dobrym środkiem pobudzającym i rozgrzewającym, kojąco oddziałuje na system nerwowy.
Kurkuma – ma delikatnie pikantny smak oraz korzenny zapach. Działa rozgrzewająco, pobudzając procesy trawienne.
Chili – zawiera kapsaicynę, która poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. Posiada także zdolność do oczyszczania dróg oddechowych oraz rozgrzewania.
Czego unikać w rozgrzewającym menu?
Jako że w okresie jesienno-zimowym dieta powinna obfitować w produkty rozgrzewające organizm, należy unikać tych, które go wychładzają. Mowa tutaj przede wszystkim o większości owoców (m.in. cytrusach, bananach), ogórkach, szpinaku, cukinii, wyrobach mlecznych, piwie czy zielonej herbacie.