Pizza robiona w domu czy zamawiana z pizzerii?
Nie da się zaprzeczyć, że pizza domowa smakuje dobrze, a często nawet doskonale. Jednak niekiedy nie można oprzeć się wrażeniu, że czegoś jej brakuje – nawet gdy wszystko zostało zrobione tak, jak w przepisie. W internecie czy książkach kucharskich nie brakuje wskazówek, dzięki którym ma wyjść pizza jak w pizzerii. Ale rzeczywistość okazuje się zupełnie inna. Czy pizza domowej roboty jest w stanie dorównać tej z restauracji?
Pizza domowa jest dobra, bo jest własnoręcznie przygotowana
Pizza domowa świetnie sprawdzi się jako pomysł na obiad czy kolację dla całej rodziny. Puszyste ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, roztopiony ser i ulubione dodatki to recepta na udany posiłek. W dodatku stosunkowo prosty oraz szybki w przygotowaniu. Jak zrobić pizzę w domu? Wystarczy połączyć ze sobą mąkę, ciepłą wodę, oliwę, drożdże, sól, pieprz, ewentualnie cukier i odstawić do wyrośnięcia. A gdy ciasto zwiększy swoją objętość, posmarować je przecierem, posypać serem oraz dodatkami wedle upodobań. Potem włożyć do piekarnika na kilkanaście minut i domowa pizza gotowa!
Ale pizza z pizzerii to niepowtarzalny smak i faktura
Wydawać by się mogło, że nie ma nic lepszego niż pizza w domu, skrojona pod indywidualne gusta kulinarne. Ale gdy tylko zje się słynne danie kuchni włoskiej w restauracji, opadają klapki z oczu. Idealna chrupkość ciasta, doskonale wyważony smak, wprost rozpływający się w ustach i połączenia dodatków, o których nawet się nie śniło. Oczywiście trudno wyrokować co jest lepsze: pizza domowa czy z pizzerii, bo to kwestia indywidualna, ale nie ulega wątpliwości, że różnią się od siebie.
I wtedy zaczyna się zastanawiać, dlaczego domowa pizza wyszła inna w smaku? Przepisy przecież mówiły jasno, że będzie smakować jak w pizzerii. Powodów takiego stanu rzeczy może być naprawdę wiele.
Dlaczego pizza w domu jest inna niż z pizzerii?
1. Piec do pizzy – podstawowa różnica między pizzą domową a z pizzerii
Profesjonalny piec powinna posiadać każda dobra restauracja. Pizza wychodzi z niego niezwykle chrupiąca, a jednocześnie miękka. Ten niesamowity efekt zawdzięcza się bardzo wysokiej temperaturze oraz krótkiemu czasowi pieczenia. Nie mając w domu specjalistycznego sprzętu, nie sposób go osiągnąć. Trzeba mieć także świadomość, że niektóre rodzaje pieców, np. opalane drewnem są w stanie nadać pizzy bardziej „przydymionego” smaku, charakterystycznego dla regionu Neapol. Takiego rezultatu również nie da się odtworzyć w swoich czterech kątach. Można jednak spróbować nieco lepiej wypiec samodzielnie przygotowaną pizzę za sprawą specjalnego kamienia. Ma on zdolność do magazynowania ciepła i jego równomiernego oddawania, dzięki czemu pozwala osiągnąć chrupkość ciasta bez jego wysuszenia.
2. Pizzaiolo
Pizza z pizzerii smakuje wyjątkowo nie tylko za sprawą profesjonalnego pieca. W dużej mierze są za to odpowiedzialni pizzaiolo, czyli kucharze specjalizujący się w robieniu słynnego włoskiego dania. Mają oni bardzo dużą wiedzę i doświadczenie w pracy w pizzeriach, a co najważniejsze – sprawne ręce. Potrafią podrzucać nimi ciasto nawet na kilka metrów do góry i formować je tak, że potem wychodzi z pieca cienkie na środku oraz puszyste na brzegach. Samemu trudno jest dojść do takiego poziomu – chyba, że będzie się robiło pizzę kilka razy dziennie!
3. Sprawdzone przepisy
Pizza w domu nie wyjdzie tak jak w pizzerii także ze względu na przepisy. Restauracje mają swoje sprawdzone od wielu lat, autorskie receptury, których nie zna nikt poza pracownikami. Wiedzą oni, jakich proporcji użyć, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, sos pomidorowy głęboki, wyrazisty smak, a dodatki były ze sobą połączone w jedną, harmonijną całość. Tymczasem przepisom na pizzę, które można znaleźć w internecie czy książkach kucharskich, często daleko jest do ideału.
4. Wysokiej jakości składniki
Sprowadzanie składników od lokalnych dostawców i wykorzystywanie wysokiej jakości produktów – tak zazwyczaj działają dobre restauracje. Pizza spod ich ręki zawsze wychodzi smaczna, ponieważ wiedzą, czego użyć i skąd to wziąć, aby uzyskać jak najlepszy rezultat. Z kolei podczas gotowania samemu, zazwyczaj zakupy się w pobliskim supermarkecie.
To, czy bardziej będzie Ci smakowała pizza domowa czy z pizzerii, pozostaje kwestią indywidualną, ale jeżeli marzy Ci się pizza, o której długo nie będziesz mógł zapomnieć, koniecznie zapoznaj się z menu Pizzerii Muzycznej i wybierz coś dla siebie. Oferujemy zarówno klasyczne pozycje, jak i bardziej nietypowe połączenia składników – dla każdego coś dobrego!