Gotowanie w domu, zamawianie, czy jedzenie na mieście?
Dla niektórych gotowanie jest prawdziwą przyjemnością, a nawet pasją. Takie osoby mogą spędzić długie godziny na analizowaniu przepisów i krzątaniu się w kuchni. Jednak zdecydowana większość ludzi uważa przygotowywanie dań za obowiązek, który tylko pochłania cenny czas. Wówczas, aby przekąsić coś dobrego, warto zamówić jedzenie na dowóz lub wybrać się do restauracji. To także świetny sposób na to, żeby zjeść najlepszą pizzę. Słynne włoskie danie nigdy bowiem nie smakuje tak dobrze, jak zamówione z pizzerii.
Gotowanie ma swoje zalety, ale i wady
Nie ulega wątpliwości, że gotowanie pozwala zapewnić sobie zdrowe oraz pożywne posiłki. Własnoręcznie robiąc zakupy i wybierając najlepsze produkty, ma się pełną kontrolę nad przyrządzanymi daniami. Domowe obiady są zawsze smaczne, świeże i co najważniejsze w pełni dopasowane do indywidualnych gustów kulinarnych. Jednak istnieją sytuacje, w których gotowanie nie sprawdza się i lepszym rozwiązaniem jest zamawianie jedzenia lub jedzenie na mieście. Poniżej postaramy się wyjaśnić dlaczego.
Kiedy wybrać jedzenie na dowóz?
1. Brak czasu na gotowanie
Natłok obowiązków i zmęczenie spowodowane pracą sprawiają, że czasem trudno znaleźć czas na gotowanie. Z kolei jedzenie na dowóz pozwala go sporo zaoszczędzić i przeznaczyć na odpoczynek czy rozwijanie swoich zainteresowań. Do zamawiania potraw nie trzeba nawet opuszczać domu – wystarczy jeden telefon, a kurier z ulubionym daniem pojawia się u progu. Dobre restauracje, takie jak Pizzeria Muzyczna, oferują dodatkowo możliwość zakupu jedzenia przez internet lub za pośrednictwem aplikacji. Jest to spore ułatwienie dla osób ceniących sobie oszczędność czasu. Zwłaszcza że pizza własnej roboty do łatwych nie należy i trzeba poświęcić na jej przygotowanie dłuższą chwilę.
2. W lodówce nie ma kompletnie nic
Czasami zdarzają się sytuacje, kiedy lodówka stoi pusta. Gdy nie zdążyło się zrobić zakupów lub wróciło z długiego urlopu, jedyną opcją jest zamawianie jedzenia. Wówczas najlepiej zdecydować się na posiłek, którego z reguły nie przygotowujemy sami, aby nieco dopieścić swoje kubki smakowe. Co zjeść w domu po powrocie z wakacji? Świetnie sprawdzi się na przykład pizza, pełna aromatycznego sosu pomidorowego, przepysznych dodatków oraz ciągnącego się sera. Najlepiej zamówić ją w dużym rozmiarze, bo zostanie na kolejny dzień i nie trzeba będzie gotować. O tym, jak przechowywać pizzę, pisaliśmy w artykule „Nie ma czegoś takiego jak za duża pizza, ale co zrobić, gdy nie zjesz całej naraz”?
3. Znajomi przyszli z niespodziewaną wizytą
Spontaniczne spotkania w gronie znajomych są zazwyczaj bardzo przyjemne, ale mogą być problemem dla gospodarzy, którzy nie zdążyli się odpowiednio przygotować. Aby nie biec na ostatnią chwilę do sklepu i się niepotrzebnie stresować, warto zamówić jedzenie na dowóz. Wrocław to miasto, słynące z wielu restauracji, dlatego znalezienie odpowiedniej nie stanowi problemu. Po złożeniu zamówienia, jedzenie do domu powinno dotrzeć stosunkowo szybko, pod warunkiem że akurat są dostępni dostawcy w pobliżu.
Skąd jest najlepsza pizza na dowóz we Wrocławiu? Oczywiście z Pizzerii Muzycznej we Wrocławiu. Oferujemy wysokiej jakości składniki, bogate menu i sprawny sposób realizacji dostaw. Jeśli jesteś głodny, złóż zamówienie online lub poprzez aplikację i przekonaj się, że dlaczego nasza dewiza brzmi: wypiekamy koncertowo, dowozimy śpiewająco!
4. Trzeba przygotować jedzenie na domówkę
Pyszne jedzenie to gwarancja udanej imprezy organizowanej w domu. Niestety przygotowanie go samemu zajmuje mnóstwo czasu, a także pochłania sporo pieniędzy. Lepiej więc skorzystać z możliwości zakupu jedzenia na dowóz. W przypadku wystawnych imprez doskonałym wyborem będzie elegancki catering, natomiast jeśli przyjęcie ma luźny charakter, pizza powinna w zupełności wystarczyć.
5. Odkrywanie nowych smaków
Jedzenie na dowóz stwarza okazję do odkrywania nowych smaków. Od dłuższego czasu popularnością cieszą się dania kuchni włoskiej, a w szczególności pizza. Choć jej klasyczne wersje zna już niemal każdy, warto spróbować bardziej niestandardowych propozycji. W Pizzerii Muzycznej podajemy pizzę z nietypowymi dodatkami: kurkami, jajkiem, gyrosem, a nawet ogórkiem konserwowym. Zachęcamy do przetestowania!
Kiedy wybrać jedzenie na mieście?
Jedzenie na mieście należy do najdroższych sposobów stołowania się, ale w sytuacji, kiedy mamy ochotę celebrować posiłek w innym otoczeniu, zamiast w swoich czterech ścianach, sprawdzi się najlepiej. Każdy czasem potrzebuje przecież wyjść z domu, aby spędzić czas w towarzystwie bliskich i doświadczyć czegoś nowego – także pod względem kulinarnym!
Pizza jak z pizzerii?
Jak już zostało wspomniane, często, gdy nie ma się czasu lub ochoty na gotowanie, można skorzystać z możliwości zamówienia najlepszej pizzy. Jest to świetny sposób na smaczny posiłek, a w dodatku niedrogi. Nasuwa się jednak pytanie, co w przypadku, gdy ma się tę chwilę oraz chęci na krzątanie się po kuchni? Czy wówczas warto zabrać się za przygotowanie słynnego włoskiego dania samemu?
Nie da się zaprzeczyć, że pizza domowa smakuje dobrze, a często nawet doskonale. Niekiedy jednak nie można oprzeć się wrażeniu, że czegoś jej brakuje – nawet gdy wszystko zostało zrobione tak, jak w przepisie. W Internecie czy książkach kucharskich nie brakuje wskazówek, dzięki którym ma wyjść pizza jak w pizzerii. Rzeczywistość czasem okazuje się zupełnie inna. Czy pizza domowej roboty jest w stanie dorównać tej z restauracji?
Pizza domowa jest dobra, bo jest własnoręcznie przygotowana
Pizza domowa świetnie sprawdzi się jako pomysł na obiad czy kolację dla całej rodziny. Puszyste ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, roztopiony ser i ulubione dodatki to recepta na udany posiłek. W dodatku stosunkowo prosty oraz szybki w przygotowaniu. Jak zrobić pizzę w domu? Wystarczy połączyć ze sobą mąkę, ciepłą wodę, oliwę, drożdże, sól, pieprz, ewentualnie cukier i odstawić do wyrośnięcia. A gdy ciasto zwiększy swoją objętość, posmarować je przecierem, posypać serem oraz dodatkami wedle upodobań. Potem włożyć do piekarnika na kilkanaście minut i domowa pizza gotowa! Więcej o tym, jak zrobić pizzę w domu, pisaliśmy w artykule o 4 zasadach idealnej pizzy.
Pizza z pizzerii to niepowtarzalny smak i faktura
Wydawać by się mogło, że nie ma nic lepszego niż pizza w domu, skrojona pod indywidualne gusta kulinarne. Ale gdy tylko zje się słynne danie kuchni włoskiej w restauracji, opadają klapki z oczu. Idealna chrupkość ciasta, doskonale wyważony smak, wprost rozpływający się w ustach i połączenia dodatków, o których nawet się nie śniło. Oczywiście trudno wyrokować, co jest lepsze: pizza domowa czy z pizzerii, bo to kwestia indywidualna, ale nie ulega wątpliwości, że różnią się od siebie.
Podczas samodzielnego gotowania często pojawia się pytanie, dlaczego domowa pizza wyszła inna w smaku? Według przepisów miała przecież smakować jak w pizzerii. Powodów takiego stanu rzeczy może być naprawdę wiele. Podpowiadamy, co sprawia, że pizza domowej roboty nigdy nie będzie pizzą jak z pizzerii.
Dlaczego pizza w domu jest inna niż z pizzerii?
1. Piec do pizzy – podstawowa różnica między pizzą domową a z pizzerii
Profesjonalny piec powinna posiadać każda dobra restauracja. Pizza wychodzi z niego niezwykle chrupiąca, a jednocześnie miękka. Ten niesamowity efekt zawdzięcza się bardzo wysokiej temperaturze oraz krótkiemu czasowi pieczenia. Nie mając w domu specjalistycznego sprzętu, nie sposób go osiągnąć. Trzeba mieć także świadomość, że niektóre rodzaje pieców, np. opalane drewnem są w stanie nadać pizzy bardziej „przydymionego” smaku, charakterystycznego dla regionu Neapol. Takiego rezultatu również nie da się odtworzyć w swoich czterech kątach. Można jednak sprawić, że pizza w domu będzie smakowała podobnie za sprawą specjalnego kamienia. Ma on zdolność do magazynowania ciepła i jego równomiernego oddawania, dzięki czemu pozwala osiągnąć chrupkość ciasta bez jego wysuszenia.
2. Pizzaiolo
Pizza z pizzerii smakuje wyjątkowo nie tylko za sprawą profesjonalnego pieca. W dużej mierze są za to odpowiedzialni pizzaiolo, czyli kucharze specjalizujący się w robieniu słynnego włoskiego dania. Mają oni bardzo dużą wiedzę i doświadczenie w pracy w pizzeriach, a co najważniejsze – sprawne ręce. Potrafią podrzucać nimi ciasto nawet na kilka metrów do góry i formować je tak, że potem wychodzi z pieca cienkie na środku oraz puszyste na brzegach. Samemu trudno jest dojść do takiego poziomu – chyba że będzie się robiło pizzę kilka razy dziennie!
3. Sprawdzone przepisy
Pizza w domu nie wyjdzie tak jak w pizzerii także ze względu na przepisy. Restauracje mają swoje sprawdzone od wielu lat, autorskie receptury, których nie zna nikt poza pracownikami. Wiedzą oni, jakich proporcji użyć, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, sos pomidorowy głęboki, wyrazisty smak, a dodatki były ze sobą połączone w jedną, harmonijną całość. Tymczasem przepisom na pizzę, które można znaleźć w internecie czy książkach kucharskich, w większości przypadków daleko jest do ideału. Aby pizza domowa smakowała przyzwoicie, często trzeba wypróbować ich co najmniej kilka.
4. Wysokiej jakości składniki
Sprowadzanie składników od lokalnych dostawców i wykorzystywanie wysokiej jakości produktów – tak zazwyczaj działają dobre restauracje. Pizza spod ich ręki zawsze wychodzi smaczna, ponieważ wiedzą, czego użyć i skąd to wziąć, aby uzyskać jak najlepszy rezultat. Z kolei podczas gotowania samemu, zazwyczaj zakupy się w pobliskim supermarkecie.
To, czy bardziej będzie Ci smakowała pizza domowa, czy z pizzerii, pozostaje kwestią indywidualną, ale jeżeli marzy Ci się pizza, o której długo nie będziesz mógł zapomnieć, koniecznie zapoznaj się z menu Pizzerii Muzycznej i wybierz coś dla siebie. Oferujemy zarówno klasyczne pozycje, jak i bardziej nietypowe połączenia składników – dla każdego coś dobrego!